Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fagersta går med i kreditgarantiförening - men Smedjebacken funderar

Annons

Fagersta kommun har samma problem som många andra landsortskommuner. Företagen i kommunen har svårt att få låna pengar till sina investeringar. Oftast ställs det högre lönsamhetskrav på företagen ute i landet, än det görs på de företag som finns i storstäderna.

Skälet är helt enkelt att bankerna anser att det är lättare att få tillbaka pengarna om investeringarna finns i en storstad.

För att råda bot på detta har kreditgarantiföreningen bildats. Det är en organisation som på det lokala planet gör en kreditprövning och sedan ställer sig som garant för delar av den kredit ett företag behöver göra. På detta viset underlättas kreditgivningen till företag.

Fagersta kommun har beslutat att gå in i föreningen och de pengar som satsas är 132000 kronor.

- Vi satsar ett grundbelopp på 10000 kronor och sedan en tia per innevånare, förklarar Stig Henriksson, kommunalråd.

Risken som kommunen tar är att förlora det kapital som de satsat, men Henriksson är övertygad om att det kommer att gynna det lokala näringslivet.

- Jag skulle gärna se något liknande när det gäller bostadsbyggandet, bostäderna är övervärderade i storstäderna och det slår mot oss ute i landet, konstaterar Henriksson.

Leif Nilsson, kommunalråd i Smedjebacken, uppger att de fått information om kreditgarantiföreningen i Dalarna.

- Vi har fått det presenterat för oss, men vi har inte funnit någon anledning att gå med i föreningen.

- Skälet enligt Nilsson är att det i Smedjebacken finns en lokal bank som varit positiva till att låna ut pengar till små och medelstora företag, fortsätter Nilsson.

Men han tror att på sikt kan det komma att uppstå ett behov av att kommunen går in i kreditgarantiföreningen.

- För det egna behovet har vi bra kontakt med kommuninvest och det fungerar bra, säger Nilsson.

Fakta Kreditgarantiföreningen:

Kreditgarantiföreningen i Dalarna är en ekonomisk förening med cirka 100 medlemmar. Föreningen har som ändamål att direkt och indirekt stödja näringslivets utveckling i Dalarna.

Föreningen har möjlighet att ställa ut kreditgarantier till föreningens medlemmar, det kan handla om nya företag, etablerade företag som vill expandera och utveckla sin verksamhet.

Kreditbasen som säkerhet för medlemsföretagets lån i bank eller annat finansieringsinstitut. Garanti kan ställas på 60 procent av lånet, med ett tak på 900 000 kronor.

Beslutet tas i den lokala föreningen men det är riksorganisationen som står för garantiförbindelsen. Krediten är sedan återförsäkrad på den internationella finansmarknaden.

Mer läsning

Annons