Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Energibolagets investeringar når nya höjder – satsar 51 miljoner under 2017

Det förhållandevis lilla kommunägda bolaget Smedjebacken Energi & Vatten, Seab, investerar miljoner under nästa år som aldrig förr.

Annons

Fibreringen av Smedjebacken fortsätter oförtrutet under 2017. På bilden ansluter Thomas Norgren fiberkabel under överinseende av stadsnätschefen Jan Nordqvist och Ingemar Hellström, energibolaget Seabs styrelseordförande.

Investeringsramen fastställdes vid senaste styrelsemötet till närmare 51,2 miljoner kronor.

– Det är "all time high", beskriver bolagets vd, Cia Ferner Kny, den hittills högsta nivån ribban lagts på i bolagets historia.

Den breda allmänheten i kommunen kommer exempelvis att märka av detta i en fortsatt hög utbyggnadstakt av fibernätet. Hur många miljoner bolaget spenderat på fiber under de senaste åren är oklart.

Men i och med de 11,7 miljoner som lagts på fiberkontot för 2017 bedömer styrelsens ordförande, Ingemar Hellström (S), att det handlar om mer än 30 miljoner kronor.

Läs även: Fiberdragning pågår i Söderbärke

Stadsnätschefen Jan Nordqvist meddelar att nästa år kommer exempelvis kvarvarande "vita fläckar" i tätorten Smedjebacken att byggas klart:

– Och så kommer det att dras fiber från Gyltbacken i Morgårdshammar mot Kolviken, Gubbo och Silfhyttan.

Avsikten är därmed att nå fram till Norsbro och därmed knyta ihop nätet med området Harnäs/Hagge som redan är fibrerat.

Samma sak gäller för området Sörbo/Kalvnäset mellan fiberklara Söderbärke och Vad.

– Det lades ner tomrör när vatten- och avloppsnätet byggdes ut i området, påpekar Cia Ferner Kny.

Energibolagets ambitiösa fibersatsningar förefaller ha blivit så vedertaget och välkänt att när konkurrenter tagit sig in över kommungränsen tror många att det ändå är Seab som knackat på.

– Ja, vi har fått en hel del påringningar efter att IP Only nyligen gick ut med erbjudanden till exempelvis hushållen i byarna söder om Söderbärke, säger Jan Nordqvist.

Läs även: Förlängd tidplan för Seabs fiber

Men även om fibern röner ett stort intresse gäller dock den i särklass största investeringsposten det kommunala vatten- och avloppsnätet.

Till nyutbyggnaden har det avsatts över 17 miljoner, och för renoveringar av det befintliga ledningsnätet har det öronmärkts cirka tio miljoner kronor.

Med början nästa år kommer även soptunnorna i Smedjebacken att id-märkas.

Därutöver kommer fem miljoner att satsas på nya ledningar i Söderbärkes fjärrvärmenät.

Till de mindre, men för kommuninvånare konkreta satsningarna, hör exempelvis att sopkärlen ska "taggas" (id-märkas/elektroniskt avläsbara) till en kostnad av cirka 500 000 kronor.

– Precis som i Ludvika kommer vi nu se var sopkärlet finns, om det är tömt och så vidare, förklarar Cia Ferner Kny.

En halv miljon kronor avsätts också för projektering av den nya och mer centralt belägna återvinningscentralen mellan riksväg 66 och Industrivägen på Vilmoren, som ska stå klart 2018.

Läs även: Smedjebacken laddar för elbilsboom – fyra laddstationer i drift

Mer läsning

Annons