Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ny mötesplats för unga?

Annons

Redan förra hösten fanns det olika förslag. Exempelvis talades det om att stänga fritidsgården på Stegelbacken och flytta ner verksamheten till Folkets hus.

Men det stod ganska snart klart att den yngre ungdomsgruppen som håller till i Stegelbacken trivs bra och inte vill flytta.

Anders Hjelm på utvecklingsenheten har under utredningens gång haft hjälp av både fritidspersonal och eleverna på gymnasieskolans barn- och fritidsprogram. I det senare fallet har man genomfört en undersökning bland gymnasieeleverna för att ta reda på vilka behov och önskemål de har.

I maj var elevernas rapport klar. En slutsats som drogs var att sportintresserade unga redan får sina behov uppfyllda (frånsett önskemål om en bowlinghall), medan det finns luckor i det kulturella utbudet.

Förslaget från de unga utredarna var att skapa ett musikhus, kombinerat med fritidsgård, ungdomskafé och bio.

Därmed har också Folkets hus i Smedjebacken allt mer pekats ut som en ny stor mötesplats för ungdomar. Det skulle i så fall också balansera väl mot tidigare önskemål från beslutsfattarna om att använda Folkets hus mer än någon enstaka kväll i veckan.

På tisdag återfinns ärendet på kommunstyrelsens bord. Om nu ledamöterna nappar på utredningens förslag innebär detta att fritidsgården i Stegelbacken blir kvar samtidigt som pengar satsas på Folkets hus.

Här finns exempelvis outnyttjade rum bakom scenen som bedöms kunna bli permanenta utrymmen för ungdomarna.

- Men det är inte tänkt att Folkets hus blir en ny fritidsgård, säger Anders Hjelm till tidningen.

I Folkets hus är avsikten att en öppen och strukturerad verksamhet i form av bio, foto, litteratur, musik, dans och drama ska skapas. Och nuvarande foajé anses kunna fungera bra som både mötesplats och kafé.

Bland de nya "mötesplatserna" ryms även Hantverkshuset på Bergaskolan (för media, hantverk och slöjd) och Gamla meken (tänkt för bild och form, teknik, smide och konst).

Enligt tekniska kontorets beräkningar skulle prislappen för en anpassning av Folkets hus enligt förslaget hamna på sammantaget cirka 300 000 kronor.

Förutsatt att politikerna säger ja är planen att verksamheten i Folkets hus ska kunna starta kring årsskiftet.

Mer läsning

Annons