Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brasor kontrolleras innan Valborg

/
  • Inspektion av brasa. Under fredagen åkte miljöskyddsinspektör Annicka Jakobsson och räddningschefen Lars Andersson runt i bygden och inspekterade årets majbrasor.

Annons

- Det såg jättebra ut. Vi har tittat på ett tiotal brasor och vi hade inga anmärkningar på någon, säger Lars Andersson, räddningschef i Smedjebacken.

Sedan 15 år tillbaka har räddningstjänsten och miljöskyddet i kommunen gjort en inspektion av de brasor som är tänkt att tändas på vid Valborgsmässofirandet.

- Jag upplever det som det blivit bättre genom åren, men visst har det hänt att vi hittat det mest fantastiska, bland annat var det någon som dumpat ett halvt hus på brasan vid hembygdsgården, berättar Annicka Jakobsson, miljöskyddsinspektör.

Annat som är vanligt i brasor är soffor och andra stoppade möbler.

- Sådant här definitivt inte hemma i en majbrasa, konstaterar Jakobsson.

Något av det mest fantastiska som hittats i en brasa är en båt, i plast. För några år sedan var det någon som dumpat ett stort antal bildäck vid brasan i Malingsbo.

Hittas något under inspektionen uppmanas de som är ansvarig att städa ur brasan innan den antänds. Blir det inte gjort är det eldningsförbud som utfärdas från miljöskyddet.

Andra faktorer som kollas under inspektionen är läget på brasan, så att det inte finns någon risk för att elden sprider sig och antänder något annat.

- I år är det en fördel att gräset börja komma upp, annars kan det vara mycket torrt gräs runt brasorna och det är farligt, säger Lars Andersson, räddningschef i Smedjebacken.

Totalt handlar det om 23 brasor som är anmälda till räddningstjänsten i Smedjebacken.

- De brasor vi tittat på i dag har varit exemplariska. Det är kul. Både jag och Annicka var helt klart nöjda, avslutar Andersson.

Mer läsning

Annons