Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilföraren körde på fel sida vägen – hävdar att han svalde allt sitt knark innan polisen grep honom

En månads fängelse väntar för en man från Smedjebackens kommun som döms för grovt rattfylleri samt olovlig körning.
Själv hävdar mannen att det var först efter bilfärden som han svalde allt knark han hade på sig – och att han därför borde ha dömts för rattfylleri av normalgraden, vilket tingsrätten inte håller med om.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Många rattsurfar – trots vetskap om att det är en trafikfara: "Det kan tyckas paradoxalt"

Dina gamla spel kan vara värda tusenlappar – här är 20 Nintendo-spel du vill hitta i gömmorna

Stort dokument om världssuccén The Hives: "Vi har varit med under varandras musikaliska uppväxt"

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 30-årsåldern och bosatt i Smedjebackens kommun.

Den 4 februari i år körde mannen bil på Bäverstigen i Smedjebacken trots att han var narkotikapåverkad och saknade körkort.

En polisman har vittnat om att bilen, som kördes av mannen, framfördes vingligt och kom över på fel sida vägen. Sedan kördes bilen över en cykelväg och studsade via en snödriva ut på en större väg Därefter kördes bilen på nytt ut i fel körbana, på väg mot mötande trafik, innan den hamnade på rätt sida vägen igen.

Sedan stannade bilen och föraren sprang från platsen. Polisen tog upp jakten och grep mannen, som visade sig vara påverkad av narkotika.

En man från Smedjebackens kommun har dömts till en månads fängelse för grovt rattfylleri samt olovlig körning. Detta efter att ha kört bil trots att han var påverkad av narkotika samt saknade körkort. OBS: Bilden är arrangerad.Foto: Gorm Kallestad/TT

Mannen själv har erkänt att han var påverkad av narkotika när han körde bilen, samt att han var medveten om att han saknade körkort.

Däremot hävdar han att han inte genade över någon cykelbana och att det bara var en gång som han körde på fel sida vägen.

Han har uppgett att han körde väldigt sakta, eftersom det var så immigt på rutan att han knappt såg någonting. Däremot var det tidigt på morgonen och lite trafik.

Mannen har sedan uppgett att han fick panik när han upptäckte polisen och att han då stannade bilen. Sedan sprang han från bilen, samtidigt som han svalde den narkotikan han hade i bilen, för att polisen inte skulle hitta narkotikan.

Därefter han mannen uppgett att han blev "väck", på grund av den narkotikan som han svalde när han sprang. Han kände sig dock inte påverkad när han körde bilen, även om han då hade en mindre mängd narkotika i kroppen, och han uppger att han aldrig hade kört bilen om han hade känt sig påverkad.

Mannen tror att det höga provresultatet beror på att testet gjordes strax efter att han hade svalt all narkotika som han hade på sig. Därför ansåg mannen inte att brottet var grovt utan ville i stället dömas för rattfylleri av normalgraden.

Falu tingsrätt anser dock att mannen måste ha varit avsevärt påverkad under bilfärden, även om han kan ha konsumerat viss narkotika efteråt. Detta eftersom polisen har berättat om att mannen strax efter färden sluddrade och hallucinerade, vilket är en effekt som knappast kunde ha uppnåtts på så kort tid.

Dessutom lägger tingsrätten in det faktum att mannen körde på fel sida vägen i sin bedömning.

Falu tingsrätt dömer mannen till en månads fängelse för grovt rattfylleri samt olovlig körning. Däremot beslutar tingsrätten att åtalspunkterna för ringa narkotikabrott samt vårdslöshet i trafik "konsumeras" av att mannen döms för grovt rattfylleri. Mannen ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons