Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Batteristölderna på Väderbacken fortsätter

/
  • Batterilöst – igen. Det räckte inte med svetsade anordningar för att freda traktorbatterierna på Väderbacken. Natten till torsdagen var tjuvarna på besök för tredje gången sedan nyårsskiftet.

Annons

Efter den förra stölden vidtogs åtgärder som man räknade med skulle göra det betydligt svårare för tjuvarna. Tidigare hade det räckt med att skruva loss fästanordningen och anslutningarna till batteriets poler.

Men nu svetsades plattjärn fast runt batterierna. Det krävdes en del jobb och åtgärden medförde inte bara en gardering mot stölder, utan skulle också göra det bökigare för den egna personalen när det var aktuellt att demontera batteriet.

Med facit i hand står det dock klar att plattjärnen blev en enkel match:

- Man har använt en uppladdningsbar kapmaskin, en rondellslip, säger Peter Delerud.

Precis som vid de tidigare stölderna har tjuvarna kunnat jobba ostört och lämnat platsen utan några spår. Av allt att döma har också tjuvarna bra koll på vid vilka tider bevakningsföretaget gör sina rundor.

- Och det är som jag sagt tidigare frågan om batterier som inte används till personbilar, utan i småbåtar och husvagnar.

Stölderna har i det närmaste blivit en rutin. Det görs en polisanmälan och någon måste åka iväg och köpa nya batterier till en kostnad av drygt 10 000 kronor. Och, det måste kluras ut nya åtgärder.

Det ultimata vore att förse batterierna med GPS-teknik så att de kunde spåras via satellit.

- Men det skulle bli alltför dyrt, menar Peter Delerud.

Han nämner dock att man kommer att göra allt för att förhindra fortsatta stölder. En konkret idé finns, men vad den går ut på avslöjas förstås inte. Det får blir en överraskning för framtida tjuvar.

Mer läsning

Annons