Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återfallsförbrytare döms för grov olovlig körning – kvinnan visste inte att körkortet var återkallat

En kvinna från Smedjebackens kommun har dömts till dagsböter för grov olovlig körning efter att ha kört bil trots att hennes körkort var återkallat.
Kvinnan har medgett att hon körde bilen men hävdat att hon inte kände till att hennes körkort var återkallat, en förklaring som tingsrätten dock inte köper.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Så fungerar fartkamerorna – och här är fartsyndarnas vanligaste trix för att inte åka fast

Allt fler dalabilar underkänns vid besiktningen – Här är de 49 vanligaste felen

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömda kvinnan är i 60-årsåldern och bosatt i Smedjebackens kommun.

Den 12 september i år körde hon bil på Malmgatan i Smedjebacken trots att hennes körkort var återkallat.

Kvinnan själv har medgett att hon har kört bilen men bestridit ansvar för brott eftersom hon inte visste om att hennes körkort var återkallat. Hon har uppgett att hon inte har fått Transportstyrelsens beslut om återkallelse av körkortet.

En kvinna från Smedjebackens kommun har dömts till dagsböter för grov olovlig körning, efter att ha kört bil trots att hennes körkort var återkallat. Kvinnan har uppgett att hon inte kände till detta.Foto: Jessica Gow/TT

Hon har även uppgett att hon visserligen har skrivit på det delgivningskvitto som Transportstyrelsen skickade ut men att hon inte uppfattade att kvittot avsåg återkallelse av hennes körkort och att hon senare överklagade Transportstyrelsens beslut.

Falu tingsrätt konstaterar att kvinnan har medgett att hon körde bilen men att hon även har uppgett att hon inte visste att hennes körkort var återkallat. Tingsrätten anser att denna omständighet inte kan frita kvinnan från ansvar och att det faktum att hon skrivit på delgivningskvittot tyder på att hon i viss mån har förstått beslutets innebörd.

Tingsrätten påpekar även i sin dom att kvinnan har dömts för flera brott tidigare, bland annat för grov olovlig körning.

Falu tingsrätt dömer kvinnan för grov olovlig körning. Hon döms att betala 50 dagsböter à 120 kronor, sammanlagt 6 000 kronor. Dessutom ska hon betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons