Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga lättade efter skogsdrama

/
  • Lättade. Nu kan de pusta ut efter att ha funnit honom. Från vänster Hasse Abrahamsson, makan Gun Bergström, och sonen Stefan Bergström. Foto: Thomas Isaksson

Annons

Det var Vid 15-tiden på onsdagen som Leif Bergströms maka och son, Gun och Stefan Bergström kontaktade polisen. 69-årige Leif Bergström från Fagersta hade då inte setts till sedan lunchtid, då han kom ifrån sonen i samband med svampplockning i skogsområdet vid Billsjön.

En polisstyrka från Ludvika skickades till platsen och sökandet inleddes. Utöver polisens insats med hundar och helikoptrar sökte hemvärnet, Smedjebacken orienteringsklubb och andra frivilliga efter Bergström, sammanlagt deltog ett 50-tal personer.

Sökandet fortsatte hela natten, och vid 08-tiden i går morse anträffades han två kilometer från den plats där han kom ifrån sin son.

– Vi hörde någon som skrek ungefär 200 meter bort, så jag började springa, berättar Lennart Andersson, god vän till Leif Bergström som tillsammans med sonen och Hasse Abrahamsson hittade honom i en bäck.

– Han hade trampat ned med stöveln i mossan och sugits fast.

Bergström var vid medvetande då han anträffades men våt och nedkyld. Han fördes med ambulans till Ludvika lasarett för vård.

Anhöriga, goda vänner och andra sökande kan nu pusta ut. Efter en natt i skogen var Leif Bergström vid gott mod.

– Han frågade om han inte kunde åka hem för att äta och duscha innan han åkte till lasarettet, säger Lennart Andersson och skrattar.

Visselpipa är en nödvändig sak om man ska bege sig ut i skogen, något polisen och nattens sökande uppmanar allmänheten att tänka på.

– Hade han haft en visselpipa med sig hade vi hittat honom snabbare, säger Gun Bergström, som är tacksam över att så många ställde upp i sökandet.

Mer läsning

Annons