Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16 katter omhändertogs

Annons

Att katthemsverksamheten gör en betydelsefull samhällsinsats har miljöskyddet deklarerat vid ett flertal tillfällen. Nu kan ytterligare en kommunal förvaltning i Smedjebacken signalera samma sak.

För socialtjänsten hade det varit en omöjlighet att klara den uppgift man ställdes inför med egen personal. Därför anlitades den lokala expertisen som i åratal jobbat med den här sortens problem - helt ideellt.

-Det vara rena misären, berättar Carina Berg och Patrik Wennström.

De möttes av en syn som nästan var ofattbar. Den äldre man som socialtjänsten omhändertagit hade levt tillsammans med 16 katter i den lilla stugan. Redan utanför stugan var stanken av katternas avföring påträngande.

Att katterna var okastrerade stod klart. Här var det frågan om defekter av inavel. Två av katterna var särskilt svårt medtagna. I sitt sökande efter mat hade de pressat in sina huvuden i kattmatsburkar - och fastnat.

-Hur länge de suttit fast är svårt att uttala sig om.

Samtliga katter har under den senaste veckan fångats in. Att omplacera dem var aldrig aktuellt. I stället blev lösningen avlivning.

Även om det varit frågan om fullt friska katter hade det varit omöjligt för föreningen Bergslagskatten att hysa in dem på katthemmet. Den osäkerhet som uppstått efter att socialförvaltningen före nyår aviserade sitt behov av den lägenhet som katthemmet disponerat har medfört att det inte går att pressa in fler katter i dagsläget.

- Vi har redan fått lov att säga nej till folk som har ringt och hört sig för efter platser.

Det lokalalternativ som tekniska kontoret erbjuder i källaren på Munkbo skola tvingar dessutom fram en bantning av verksamheten.

-Ja, vi kommer inte att kunna hålla den nivå vi haft tidigare, konstaterar Carina Berg.

Även om kommunens tekniske chef P-O Dahlström och fastighetschefen Lennart Levin betraktar källarlokalerna klara för att tas i bruk anser man från katthemmets sida att en flytt i dagsläget är omöjlig.

- Vi menar att det inte finns möjligheter att uppfylla de krav djurskyddslagen ställer.

Bland annat saknas det möjligheter att ha katter i karantän, vilket är en nödvändighet när nya individer tas emot. Carina Berg påminner om att än så länge finns inte miljöskyddets godkännande på pränt.

-Vi måste ju först ansöka om ett tillstånd att få bedriva verksamheten i lokalerna. Det betyder också att miljöskyddet måste ge sitt godkännande.

Att föreningen känner sig pressad råder det ingen tvekan om. Saken blir inte bättre av att kommunen använder sig av både morot och piska. Katthemsverksamheten betraktas å ena sidan fylla ett stort och viktigt samhällsbehov.

Men å den andra tvingas den ner i källarlokaler som gör att ambitionsnivån måste sänkas.

- Det känns som dubbla budskap.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons