Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

16:e Söderbärkemöljan blev en höjdare

/
  • Dragspelsmusik. Medlemmar av dragspelsklubben Bärkebälgarna var flitigt i elden under årets ”mölja” i Söderbärke.  Foto: Karin Rickardsson
  • Glad över presenten. Det blev den rara terriern Aston Martin när han fick ett roligt plastben att bita i av sin snälla matte Natalie Olsson.  Foto: Karin Rickardsson
  • Lika som bär. Tvillingarna Julia och Elin Nyblom från Ludvika kom till Söderbärkemöljan tillsammans med sin farfar Börje.  Foto: Karin Rickardsson
  • Mössor och vantar. Det mesta fanns att köpa vid de många marknadsstånden i Kyrkbyns centrum.  Foto: Karin Rickardsson
  • Trafikstopp. Funktionärer såg hela tiden till att inga obehöriga fordon körde in på ”möljanområdet”. Här är det Thomas Ernebrink som håller ett vakande öga.  Foto: Karin Rickardsson

Annons

- Det är mycket mer folk här än tidigare år. Här kan man tala om en verklig folkfest och det är toppen i dag, utbrast Jan "Viberto" Jansson, drivande kraft i arrangörsstaben och tillika konfrencier, när tidningens medarbetare lyckades nå honom i vimlet.

- Och även antalet knallar är betydligt större än tidigare. Den här gången blev det långt över 50 försäljare, såväl lokala hantverkare som vanliga marknadsknallar.

Att årets "mölja" blev en klar succé är ett stort glädjeämne för arrangörsgruppen och framgången bådar gott inför fortsättningen. Söderbärkemöljan är vid det här laget en uppskattad tradition som har förutsättningar att leva vidare långt in i framtiden.

Festyran i Kyrkbyn är dessutom ett gyllene tillfälle för Söderbärkebor i förskingringen (hemvändare) att under trevliga former få träffa gamla vänner och bekanta.

Årets nyhet var kyrkbåtsrodden på Barken från Folkparken via Kyrkudden och genom sundet i Nor till småbåtshamnen med Söderbärke församling som arrangör. Båtarna, som hyrts in från Hallstahammar, bemannades med kommunfolk från Smedjebacken och Fagersta med kommunalråden Leif Nilsson och Stig Henriksson som ledare. Fagersta tog hem segern och vid målgången uppvaktade kontraktsprosten Thomas Wallmark med en fin trofé i smide. Samtliga deltagare tilldelades diplom för sina insatser i båtarna. Det hela var mycket publikt och många fanns inte helt oväntat på åskådarplats vid vattnet.

I raden av artister kan nämnas Janne Krantz, känd från Östen med resten, som gjorde flera framträdanden. Rönte stor uppskattning gjorde också durspelarna i Vädurarna och ett stort gäng från dragspelsklubben Bärkebälgarna med bland andra dansbandskändisen Skarv-Einar Eriksson.

Under lördagskvällen fick vänner av country & westernmusik sitt lystmäte genom bandet Old Country Dudes.

Hela tiden var det väl tillgodosett med det lekamliga. Mat av olika slag kunde köpas både här och där på det stora festområdet. Inte minst vid Capellet hade Carina Nääs och personalen fullt upp och i Folkets hus serverades pölsarätten "mölja" som för många är ett måste i sammanhanget.

Mer läsning

Annons