Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedbytak fortsätter att engagera

Annons

S och v:s representanter i miljö- och byggnämnden menar att nämnden, via alliansen, öppnat möjligheter att kringgå bestämmelserna.

Detta när nämnden tillåter ett, som de kallar Mona Edvardssons takbyte, svartbygge med endast ett ringa bötesbelopp som påföljd.

Anki Rooslien (s) tycker att det är märkligt att någon bara kan flytta in i en by och helt strunta i gällande områdesbestämmelser.

Hindrar inte det resonemanget en utveckling av landsbygden?

- Nej. Den som flyttar in i en vacker genuin dalaby måste väl förstå att den samtidigt har ett ansvar mot grannar och kulturmiljön i byn, säger hon.

S och v menar att det nu finns risk att exempelvis boende i Västerby, som har en utpräglad kulturmiljö, hänvisar till fallet i Smedby när det vill göra förändringar på sina hus.

- Vad ska miljö- och byggnämnden göra då? säger Rooslien.

Miljö- och byggnämndens ordförande Karl-Erik Pettersson (mp) ser dock ingen större fara på taket när det gäller bevarandet av kulturmiljön i kommunen.

- Vi har undersökt fallet och kommit fram till att beslutet i Smedby inte är prejudicerande. Smedby är ingen homogen gammal by men vi ska ändå se över områdesbestämmelserna där.

Blir det ändå inte så att husägare i exempelvis Västerby som vill renovera, hänvisar till fallet i Smedby?

- Ja det är möjligt, men vi har rätt att bedöma varje ärende för sig, säger Karl-Erik Pettersson.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons