Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småstörning ger internationell publicitet

Annons

Den 29 april 2005 fick ABB Ludvika ett internationellt genombrott när man tog nästa steg i teknikutvecklingen av HVDC Light och vann kraftkabeln mellan Estland och Finland. I början av december var det stor högtidlig invigning med president, ministrar, EU-kommisionär Andris Piebalgs, ABB och dess kunder i HVDC-stationerna Espoo och Harku.

Lite tekniskt småstrul fanns kvar att åtgärda så först på torsdagsmorgonen den 4 januari lämnade ABB över länken till kunden Nordic Energy Link: Den kommersiella driften inleddes med 280 megawatt på export till Finland.

De tekniska problemen ska ABB åtgärda under våren i de båda stationerna.

- Som i de flesta projekt man levererar så finns en del restpunkter som åtgärdas efter att länken tas i drift. Detta är inget som påverkar driften av länken, säger ABB:s presschef Christine Gunnarsson.

Kunden säger att ABB vidtagit en temporär lösning och under våren fixar till det. Med andra ord är det ingen allvarlig störning trots att internationell press skriver mycket om händelsen.

Publiciteten är för ABB den största störningen.

ABB klarar med en månads försening att överföra 350 megawatt.

För att få perspektiv till störningen kan man jämföra med Svenska Kraftnäts och Energinets HVDC-projekt Konti-Skan mellan Lindome i Göteborg och Vester Hassing i Danmark. Detta projekt förlorade ABB till Alstom (nu Areva) som bjöd ett mycket lågt pris.

Alstom vann sitt 380 megawattsprojekt den 6 maj 2003 och skulle driftsätta det i sitt nya namn Areva i maj 2005. Det var Svenska Kraftnät som trodde de gjort en bra affär. I Danmark är Kraftnäts motsvarighet Energinet öppet kritiska i dag då Areva:s försening är nästan lika lång som ABB:s byggtid för Estlinken.

Enligt den senaste uppdateringen på Svenska Kraftnäts hemsida så ska nu ett förbättrat datorstöd för operatör installeras tillsammans med bipol-funktionen så att kabeln kan samköras med den andra danmarkskabeln - från hösten 2007.

Enligt Svenska kraftnäts senaste rapport till Nordpol kommer Konti-Skankablarna efter uppgraderingen senare i år att kunna exportera 680 megawatt till västra Danmark och importera 740 megawatt till Sverige.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons