Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smarta vuxna med koll

Annons

Det goda rådet ger föräldrarna på Tegelbruksskolan. Andra tips kan du läsa i rutan härintill.

Föräldrarna har gått i studiecirkel på Globen under hösten och våren.

Startskottet var ett föräldramöte där de pratade problem. När de riktigt grottat ner sig i hur svårt det är att vara tonårsförälder så dök Nina Meijer och Tommy Johansson upp som räddande änglar med studiematerialet Ung och kung.

-Det har gett oväntat mycket. Dels snack och relationer, dels information om narkotika, internet, dopning och mycket annat, säger Anders Martens, förvånad över att han visste så lite, trots att han är nyinflyttad från storstaden Stockholm.

Varje träff har inletts med vad läraren Jörgen Gustafsson kallar "pälsresare". Ofta musik som skapat en koncentrerad stämning.

En gång kom också Nina Meijers högstadiedramatiker och spelade upp kring mobbning.

- Så bra att man trodde det var sant, säger Hans Perbjörs.

Föräldrarna har tagit sig tid, i en tid när få hinner med.

Självklart, tycker de. Ingenting är ju viktigare än att barnen mår bra. De vill ha koll på fakta, men också resonera kring hur man gör, skojar om att de minns sin egen högstadietid med förfäran.

Hur hanterar man till exempel sitt eget drickande i förhållande till barnen?

-Ska jag ha dåligt samvete nu? Frågade någon när de diskuterade.

Men gruppen är ense om att det handlar inte handlar om att slå fast rätt och fel.

De vill vara stödjande, inte dömande.

-Kunskapen finns hos oss alla, säger Mats Bergström. Han är ordförande i föräldraföreningen och vill ordna någon form av utbildning för alla föräldrar på skolan.

Många hem- och skolaföreningar har somnat in, men på Tegelbruksskolan är det full fart. Ett viktig faktor, tycker Bergström, ett forum för föräldrar och ett stöd för skolledningen.

Nu hoppas Tommy Johansson och Nina Meijer på stöd från Falu kommun. De vill ordna ett Forum för föräldrar varje torsdag på Globen.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons