Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smällkallt-då räcker inte elen

Annons

För ett halvår sedan stängdes Barsebäck 2.

Nu kommer konsekvenserna.

- Vi har tappat en del i basproduktionen och har mindre förutsättningar att importera, varför marginalen i eltillförseln i vinter bara är 270 megawatt en riktigt kall dag. Blir det en grad kallare behöver vi 300 till..., säger Peter Fogelklou, regionchef på Svensk Energi region mitt.

Gränsen för vad elnätet klarar går här vid 20-25 graders kyla, i Göteborg vid 15-20 grader och i Malmö vid ungefär tio grader.

- Förutsättningen är dessutom att samtliga kärnkraftverk fungerar fullt ut, vilket inte alltid är fallet, säger Per Möller.

- Många av oss i branschen tycker att vi kör för nära effekt-taket, det är därför vi vill informera om det här. Händer det något vill vi inte att folk ska fråga varför vi inte sagt något.

Det här är vad som kan hända:

Överskrids effekttaket tvingas Svenska Kraftnät, som kontrollerar att uttag och produktion hela tiden matchar varandra, tillgripa så kallad roterande bortkoppling.

Hela stadsdelar eller stora industrier kopplas då ur för att rädda resten av elsystemet. Vilka städer som drabbas är en väl bevarad hemlighet.

- Från Orsasjön och uppåt är det lugnt - norra Sverige har sin försörjning säkrad genom vattenkraften, men söderut finns det ett hot vid sträng kyla, säger Möller.

Bengt Gustafsson, vd för Falu energi och vatten:

- Tyvärr kommer folk som blir strömlösa inte rikta kritiken mot Svenska Kraftnät, utan mot oss. Men det här är åtgärder vi blivit tvingade till. Vi kan inte göra annat än att följa det myndigheten beslutat. Däremot kan vi göra det bästa av situationen.

MARKUS JOSEFSSON

Mer läsning

Annons