Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smällare blir fråga för miljönämnden

Annons

-Jag har själv varit utsatt för problemet och haft en skräckslagen hund hemma på nyårsafton. Djurägare på flera andra ställen i kommunen har också hört av sig. Vi är förtvivlade då djuren lider i onödan, säger Ulf Andersson.

Han är ny ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden i Malungs kommun.

Vid kommande januarisammanträde ska nämnden ta upp frågan om och i så fall hur man kan agera för att minska olägenheterna med fyrverkerier.

Tidningen har pratat med flera upprörda djurägare.

Hästägaren Per-Arne Beris i Lima är en av dem.

-Vi har ett russ som höll på att hoppa ut ur boxen då det small som värst från granngården. Vi har också ett dräktigt sto som av rädslan skulle kunna kasta sitt föl, säger Per-Arne.

-Jag tog direkt kontakt med de som sköt fyrverkerierna och förklarade situationen. De lovade att sluta, men jag hann inte mer än hem förrän det small igen, säger Per-Arne.

På ett annat ställe i Lima berättas om en häst som in ätit på flera dagar efter nyårssmällandet.

I en by i malungstrakten hängde grannsämjan på en skör tråd, då ett gäng, helt utan förvarning, smällde på som värst mitt i bebyggelsen mitt i natten trots att det fanns husdjur i gårdarna runt omkring.

-Det smäller hela tiden. På dagarna är det barn och på nätterna är det vuxna som skjuter, så det är nästan omöjligt att kunna skydda djuren. Min hund låg och skakade i flera timmar efter smällandet Det är hemskt att se hur djuren lider, säger en upprörd djurägare.

Enligt djurskyddsmyndigheten finns det regler som ska skydda djur från att plågas av fyrverkerismällar.

Enligt lagen får pyrotekniska varor inte användas utan tillstånd av polis om användningen innebär risk för skada eller olägenhet för person eller egendom. Sällskapsdjur räknas då som egendom.

Den som utsätter djur för lidande genom att använda fyrverkerier kan också göra sig skyldig till djurplågeri.

-Jag vet inte vad nämnden kan göra. Det bästa vore om man kunde styra smällandet till vissa platser och vissa tider. Men vi kan om inte annat informera så att fler blir medvetna om problemet, säger Ulf Andersson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons