Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småkronorna kan ta brons

Annons

1981 vann Sverige JVM-guld. I en direkt avgörande match på uterink (!) tyska Augsburg blev det finalvinst, 3-2, mot Sovjet som nationen då hette.

Det var ett lag med en mängd blivande storspelare, Mikael Thelvén, Håkan Nordin, tvillingarna Patrik och Peter Sundström, Jens Öhling och Jan Erixon, för att nämna några. En bra mix av stjärnor och lojala lagspelare. Killar med den rätta karaktären, en egenskap som dåvarande förbundskapten Kjell Damberg värderade väldigt högt.

Jag tror också Torgny Bendelin, förbundskapten sedan några år tillbaka, letat efter just den typen av spelare i sitt lagbygge. Eller med attityd - hans nyckelord. Med bakgrund av det blev jag inte förvånad att ett par spelare försvann i slutgallringen.

Min teori är att Luleås duktige målvakt Mattias Modig, sett till statistiken elitseriens främste, ställdes åt sidan för att han inte klarar av att sitta på bänken som "tvåa". Att Bendelins förstaval, Frölundas Joel Gistedt, behöver någon som lojalt backar upp honom, och då var Södertäljes Jhonas Enroth att föredra i den rollen framför den kapacitetsmässige bättre Modig.

Kanske försvann Leksands Mattias Ritola av samma anledning. Att han bedömdes som för mycket individualist och sämre lagspelare. För sett till kunnande och teknik, det rent hockeymässiga, borde nog leksingen ha kommit med. Inte minst med bakgrund av att Ritola var med redan i fjolårets JVM-turnering, då för att "se och lära" inför framtiden som det då hette.

Sverige kan i alla fall stå med en av turneringens stora profiler - Nicklas Bäckström. Brynäsaren valde att stanna kvar i Sverige och elitserien den här säsongen trots locktoner om stora pengar från Nordamerika (läs Washington Capitals). "Bäckis" jämförs redan nu, helt riktigt, med Peter Forsberg. Den nyblivne 19-åringen är dock en av få med riktig stjärnglans i hemmanationen.

Kanada är inte bara favorit - "Lönnlöven" är storfavorit! Därför är det svårast tänkbara motstånd som Sverige får i annandag juls premiär i Ejendals Arena. Ett tiotal spelare i Kanadas trupp var med och vann VM redan 2005/06. Allt annat än ett nytt guld betraktas som ett misslyckande i det som kallas ishockeyns hemland.

USA satsar också hårt på juniorhockeyn. Därför inte omöjligt att det kan bli en ren transatlantisk JVM-final 5 januari. Ryssland och Jarmo Tolvanen-tränade Finland lurar sedan i vassen.

Sveriges chanser? Nyckelmatch blir den nästa torsdag i Mora, då Bäckström & kompani möter Slovakien. Förlust där och Sverige riskerar att missa slutspel. Avancemang - då ligger ändå en bronspeng inom möjligheternas gränser även om det blir tufft...

CARL-JOHAN GOTH

Mer läsning

Annons