Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småföretagarna och jobben

Annons

Alla är helt överens om att de nya jobben finns hos småföretagen. Men trots att vi befinner oss mitt i en högkonjunktur minskar inte arbetslösheten påtagligt. Vad kan detta bero på? Vilka hinder för nyetablering, expansion och nyanställningar upplever de?

Arbetsgivare är skyldiga att utge sjuklön för de första två veckorna i varje sjukskrivningsperiod. Därtill kommer skyldigheten vid långtidssjukskrivning att upprätta rehabiliteringsplan och betala en medfinansiering på 15 procent. Då småföretagare själva regelmässigt deltar i produktionen har de föga tid över för utredningar och administration.

Kostnaderna för anställdas sjukskrivningar kan bli förödande. Hänsyn borde tas i lagstiftningen till småföretagarnas speciella villkor.

En annan stötesten har varit svårigheten att få fram riskkapital. Men detta kan komma att underlättas, sedan vår riksdagsman Lennart Fremling lyckats få igenom en motion som innebär att möjligheten till företagsinteckning återinförs. Då bankerna återfår sin förmånsrätt vid eventuellt obestånd, bör det bli lättare att låna pengar. Denna motion biträddes av ett av de så kallade stödpartierna.

Det är viktigt att såväl stat som kommun är lyhörda för småföretagarnas önskemål och oro. Därigenom kan arbetslösheten sänkas och vi kan behålla vårt sociala trygghetssystem.

ROLF HÖGBERG (FP) LUDVIKA

Mer läsning

Annons