Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småbarn avråds från dagis

Annons

Barn bör inte börja på dagis innan de fyllt ett år, enligt danska forskare. Risken att små barn drabbas av allvarliga luftvägsinfektioner är nämligen mycket stor i dagismiljön.

En grupp forskare, verksamma vid bland annat danskt epidemiologiskt forskningscentrum, har gjort en studie bland de barn som föddes i Danmark mellan 1989 och 2004. Nästan 139 000 av dem vårdades någon gång under denna tid på sjukhus för akut luftvägsinfektion, så som lunginflammation, lungsäcksinflammation eller infektion i luftrören.

Forskarna fann att risken att drabbas av luftvägsinfektioner som var så allvarliga att de krävde sjukhusvård, var 69 procent högre bland barn under ett år som hade börjat i förskolan jämfört med barn i samma ålder som fortfarande var hemma. Små barn som inte hade äldre syskon var extra utsatta, liksom de barn som gick i renodlade småbarnsgrupper (0,5-3 år). Sex månader efter inskolningen ebbade dock skillnaderna ut.

Resultaten, som forskarna fick fram genom att samköra olika register, antyder att det är bäst att vänta med att sätta barn i förskola tills dess att de har fyllt ett år, skriver forskarna i tidskriften Pediatrics.

I Sverige hör det till undantagen att barn börjar förskolan under sitt första levnadsår. År 2005 var bara 30 barn i landet inskrivna i förskoleverksamhet, enligt Skolverkets statistik. Majoriteten av dem fanns då i familjedaghem, det vill säga hos dagmamma, där barngrupperna är mindre och därmed även risken för smitta.

TT

Mer läsning

Annons