Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Små förändringar i spanska val

Annons

Spansk tv rapporterar att en vallokalsundersökning visar att de stora partierna behåller sina nyckelfästen efter dagens regional- och kommunalval. I 15 av 17 regioner verkar maktförhållandena vara oförändrade.

Enligt vallokalsundersökningen som Ipsos gjort för spanska televisionen behåller socialisterna sitt stöd i de mellersta delarna av landet och den nordliga regionen Asturias, medan konservativa PP tog Madrid med egen majoritet liksom östkusten.

PP har däremot förlorat makten i Navarra i Baskien och på Balearerna, skriver Reuters.

I den baskiska staden San Sebastian häcklades borgmästaren av demonstranter när han skulle lägga sin röst. Vid en annan vallokal uppstod tumult mellan demonstranter och polis. Protesterna gällde att Batasuna, separatiströrelsen ETA:s politiska gren, inte fick ställa upp i valet.

Batasuna hade i stället uppmanat sina anhängare att rösta på ett annat separatistparti, det lilla och okända ANV.

Känslorna går emellertid heta i staden. PP har krävt att även ANV ska förbjudas.

Men missnöjet gäller även korruption i stadshuset, skyhöga boendekostnader och invandring.

Kommun- och regionvalen som ses som en viktig värdemätare inför det kommande parlamentsvalet. Det är det första valet sedan socialistpartiet PSOE oväntat segrade i parlamentsvalet i mars 2004. Nästa val till parlamentet hålls sannolikt i början av nästa år.

För både premiärminister José Luís Rodríguez Zapatero och det konservativa PP:s ledare Mariano Rajoy utgör borgmästar- och regionalvalet en chans att pejla väljarnas sympatier. Båda har deltagit mycket aktivt i valrörelsen; Rajoy har besökt 30 stöder på två veckor.

TT

Mer läsning

Annons