Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutskurat för turkmenska studenter

Annons

Ungdomar i Turkmenistan ska inte längre behöva skura på sjukhus eller arbeta med jordbruk för att få studera vid universitet, har president Gurbanguly Berdymuchammedov bestämt.

Enligt ett av många beslut fattade av landets förre diktator Saparmurat Nijazov, som dog i december, har ungdomar som vill läsa vid universitet ålagts att först utföra två års manuellt arbete inom den sektor de valt. Det har i praktiken lett till att blivande läkare fått skrubba sjukhusgolv och att framtida agronomer tvingats till hårt jordbruksarbete - och allt för en lön på omkring 200 kronor i månaden.

Men nu blir det slut på det, meddelade statliga massmedier på måndagen. Samtidigt återinför nye presidenten Berdymuchammedov ett skolobligatorium på tio år. Nijazov hade kapat ett år på obligatoriet, vilket gjorde att turkmenska ungdomar inte kunde läsa vidare vid utländska universitet.

Den nya utbildningsreformen återinsätter också fysisk fostran och samhällskunskap på skolschemat - ämnen som Nijazov rensade ut för att eleverna skulle få tid att studera hans egna filosofiska skrifter.

Nijazovs fasta grepp om Turkmenistans utbildningssystem var ett led i den personkult som rådde under hans tid vid makten. Andra utslag av den var att gyllene statyer av ledaren sattes upp landet över och att årets månader döptes om efter presidenten och hans framlidna mor.

TT

Mer läsning

Annons