Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutgnällt - nu ska 35 000 ny jobb skapas

Annons

Leksands blå färger trängdes för dagen ut av LRF:s gröna på Ejendals arena när 200 bönder och landsbygdsföretagare från Dalarna och Gävleborg fyllde arenan för en dag fylld av seminarier om hur planerna kan förvekligas.

- Är vi en kuvad folkspillra eller en folkrörelse på marsch?, undrade LRF:s förbundsordförande Lars-Göran Pettersson och konstaterade att de gröna näringarna idag faktiskt står för åtta procent av landets samlade inkomster (BNP) och för 10 procent av jobben i landet. Redan står dessutom bioenergin för 24 procent av landets energiförbrukning.

- Hela samhället formligen skriker efter det vi kan åstadkomma, även om vi kanske inte alltid förstår det. Livet på landet har blivit ett realistiskt alternativ, förutsatt att vi spelar våra kort rätt.

LRF satsar nu inte mindre än 250 miljoner kronor, som landets bönder har sparat ihop under många år, för att skapa nya jobb - inte minst inom energisektorn.

- Vi kan göra alla människor i vårt land till vinnare! Sverige slipper importera olja. Kanske exporterar vi slutändan förnyelsebar energi, sade Lars-Göran Petersson.

Men de nya jobben vill LRF även skapa inom turism liksom grön rehabilitering, på hästområdet och så vidare.

Större köttproduktion är också ett mål. Och det inte bara för att svenska folket äter allt mer kött.

- Om vi kan äta billigt kött från exempelvis Brasilien, varför skulle det då inte gå att sälja högkvalitativa köttprodukter till tyska hushåll, sade Lars-Göran Petterson.

Men samtidigt blir det allt svårare för svenska konsumenter att köpa närproducerade livsmedel och Swedish Meat (varumärket Scan) anser uppenbarligen att det räcker med ett enda slakteriet i landet.

- Swedish Meat får tala för sig själva. Det finns ju andra, Siljans chark till exempel. Men visst är det problem med handeln. Vi försöker få ett vettigt partnerskap med handeln.

- Samtidigt måste vi vidareutveckla våra produkter. Det viktigaste är konsumenternas förtroende, säger Lars-Göran Pettersson.

LRF:s jobbsatsning fick lovord av statsminister Göran Persson häromdagen.

- Men lita på att vi kommer att engagera oss i valrörelsen, lovar (hotar?), Lars-Göran Pettersson.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons