Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sluta hyr videofilm i butik

Annons

En relativt ny konkurrent till företag som Videoteket är internettjänster där man mycket billigare kan ta del av ett stort utbud. Man kan hyra så många filmer man hinner med, till en fast månadskostnad.

Efter att vanliga videobutiker dominerat med sina hutlösa priser för några timmars ofta medioker underhållning (det är svårt att få tag på bra film i videobutiker), så blåser äntligen förändringens vindar.

Mina kommentarer riktar sig mer mot traditionella videobutiker än de talar för olaglig fildelning, även om det senare visat sig vara en metod för att få till stånd förändringar i den lite snikna och ineffektiva filmbranschen.

Det i mina ögon troligaste scenariot är inte att folk hux flux började ladda ner filmer, bara för att de kunde, utan att de först insåg att de inte hade råd att köpa dem och därför minskade försäljningen.

Sedan kom ett, numera olagligt, alternativ: nedladdning. Den förklaringen är ju dock mindre bekväm för branschen.

De flesta har råd att hyra film i videobutiker, åtminstone i små mängder. Liksom man i dag inte spenderar särskilt mycket pengar på filmköp, borde man inte heller spendera dem i sina videobutiker, åtminstone inte när man skulle tjäna på att använda de smidiga och dessutom lagliga alternativen.

Vem vet, det kanske tvingar fram välbehövliga förändringar i videobutikernas organisering och prissättning.

Så snälla, hyr film på nätet och utsätt de traditionella videobutikerna för lite riktig konkurrens så att de kan sluta agera martyrer; det är bara positivt för alla i slutändan.

EMMA

Mer läsning

Annons