Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på rattsurfandet: Nu blir det förbjudet att köra med telefonen i handen

Snart är det slut på rattsurfandet. Från den 1 februari nästa år blir det nämligen förbjudet att köra bil med mobiltelefon i handen. 

Annons
Snart är det slut på rattsurfandet. Foto: Erik Nylander/TT

I december år 2013 infördes en bestämmelse med syfte att minska det trafikfarliga användandet av mobiltelefoner vid bilkörning. Enligt den är det tillåtet för förare att använda sin telefon, samt annan kommunikationsutrustning, så länge det inte utgör någon trafikfara.

Men nu går regeringen ett steg längre. Under torsdagen beslutade de nämligen om en ändring i trafikförordningen som innebär att det inte längre är tillåtet att använda sin mobiltelefon genom att hålla den i handen under färd med motordrivet fordon – oavsett om det påverkar körningen eller inte.

- Nu kommer det bli tydligare att man inte får hålla på att fippla med luren när man är ute och kör med bilen. En tydligare regel gör att fler kommer att följa den. Detta är ytterligare en åtgärd som regeringen vidtar för att i enlighet med nollvisionen förbättra trafiksäkerheten på svenska vägar, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons