Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slut på fri camping

Annons

Under många år har speciellt de gamla timmeravläggen längs Österdalälven i Älvdalen blivt populära uppställningsplatser för husvagnar. Många har parkerat sina husvagnar på en plats och sedan har vagnen stått kvar där gratis hela sommaren.

Kommunen anser sig ha haft problem med nedskräpning längs dessa älvsträckor och sedan flera år har den arbetat med att skaffa arrendekontrakt med samtliga markägare.

Nu är allt klart att "sättas i sjön". I varje fall för den södra delen av kommunen, från Garberg till Gryvelnäs, ovanför Åsen, en sträcka på mellan tre och fyra mil, där allt kommer att bli klart till midsommar. Förbudet gäller från älven till den väg som går närmast och gäller båda sidor av älven. Campingförbudet ska sedan träda i kraft vartefter de många campingplatserna längs den norra älvsträckan, från Idre och norrut, blir klara, enligt beslutet i kommunstyrelsen.

Undantaget från det generella campingförbudet blir de 24 uppställningsplatser för husvagnar och de tolv enklare tältplatser som kommunen ställt i ordning längs de aktuella sträckorna.

För turister som tidigare ställt upp sina husvagnar gratis hela sommaren eller kortare perioder, innebär beslutet att de kommer att få numrerade uppställningsplatser för husvagnar och tältplatser. Slogbodar och mulltoaletter har ställts ut, eller kommer att placeras ut på de sammanlagt 34 campingplatserna.

En arrendator är utsedd för det södra området. Denne ska städa området och se till att det finns ved och annat som behövs. Arrendatorn ska också ta ut avgiften; 60 kronor per dygn, eller 300 kronor per vecka, för en husvagn.

De avgifter som kommer in ska, enligt upplägget, täcka arrendatorns utgifter och den tid denne lägger ned på detta jobb.

Kommunstyrelsen hoppas nu att fullmäktige fattar beslutet och justerar paragrafen omedelbart, så att avgifter kan börja tas ut från campare längs älven från och med midsommar, då den riktiga anstormningen brukar komma.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons