Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slitningar i vänsterpartier påverkar möjligheten att hitta kandidater till riksdagsvalet

Annons

- En turbulent tid kan man väl lugnt säga.

Det säger Ulla Lindvall, ordförande för Vänstern i Dalarna, om gårdagens besked om att partisekreteraren Pernilla Zethraeus hoppar av.

Lindvall berättar också att hon själv inte kommer att kandidera till riksdagen. Klart sedan tidigare är att Anders Wikund inte kommer att ställa upp i nästa riksdagsval.

Vid förra valet stod Wiklund etta på vänsterns lista, och Ulla Lindvall tvåa. Nu meddelar även Lindvall att hon inte kommer att ställa upp.

- Nej, jag vill helt enkelt inte.

Det har varit många tunga avhopp från partiet. Hur ser du på det?

- Det är klart att det inte är bra. Vänstern behöver spela en viktig roll i politiken och då behöver partiet vara starkt. Jag tycker det är olyckligt med den här utvecklingen.

Lars-Ove Hagberg är valberedningens ordförande i daladistriktet. Han ska leda arbetet med att vaska fram nya riksdagskandidater från länet.

- Det har blivit färre kandidater att välja på, så är det helt klart. Det är klart att slitningar i partitoppen påverkar. Stämningsläget påverkar säkert enskildas val att ställa upp eller inte, säger Hagberg.

Som säger att det blivit färre att välja på framför allt när det gäller riks- och distriktspolitik.

- Av flera skäl. Tuffare villkor att vara politiker tror jag är en viktig del. Och partipolitiken har det tufft överlag. Det känns inte som om det är någon katastrof, men heller inte så uppåt. Men i september ska vi i gång med valkampanjen, både utåt men framför allt inåt. Då ska vi få ordentlig fart på intresset igen, säger Hagberg.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons