Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Slitigt och olönsamt"

Annons

För många byggnadsarbetare i Dalarna hör det till vardagen att periodvis flytta sig efter jobben. Av Byggnads Dalarnas 3700 medlemmar har omkring 2000 jobb i länet, av de övriga pendlar många i perioder till byggen i andra delar av Sverige eller utomlands.

En del företag, framför allt i Norge, erbjuder boende till de tillfälliga arbetarna, men i de allra flesta fall är det upp till byggnadsarbetarna att ordna övernattningsplats på egen hand.

Traktamentet vid arbete utanför länet är i dag 300 kronor och ska täcka "fördyrade levnadskostnader", vilket innebär boende och resor.

Summan, som varit den samma sedan 1991, har tidigare varit en "morot" för den som pendlat - genom att bo billigt har det gått att tjäna mer pengar. Detta har vägt upp att vara borta från familjen och hemorten i perioder.

Men nu väcks röster inom branschen mot att traktamentet inte räcker för att täcka ens de nödvändiga kostnaderna.

Lars Lindström har arbetat utanför länet till och från sedan 1979. Han menar att förändringen är påtaglig.

-Vandrarhem i stadsmiljö kostar omkring 300 kronor per natt numera, och att ställa upp husvagn är också mycket dyrare i dag, säger han.

-Man kan inte bo som vanligt folk och många bor på madrasser eller i tältsängar i baracken för att det ska gå runt. Det är ovärdigt.

Lars Lindström menar att det borde finnas lagligt reglerat att arbetsgivaren ska ordna boende.

Liksom de allra flesta av sina kollegor vill Lars helst arbeta nära familjen, ändå tvingas han ta jobb borta när arbetsmarknaden är dålig. Han menar att det är mycket som måste offras när man jobbar borta, familjen och umgänge försakas.

Just nu finns det jobb att få i Dalarna, men Lars Lindström är oroad över vad som händer när konjunkturen vänder igen. Risken är att branschen tappar de unga som nu utbildar sig och viktig kompetens riskerar att försvinna.

-Jag har mött många duktiga lärlingar, men med fortsatt usla villkor tappar vi dem som är verkligt intresserade.

Att inte fler kräver bättre villkor tror Lars beror på att det finns en jargong i byggbranschen att inte "gnälla", men han menar att det är viktigt att ställa krav.

-Under 90-talet när det knappt fanns några jobb vågade ingen säga något, vi gick med på att bo som uteliggare. Men nu är det dags att reagera.

På Byggnads Dalarna svarar man att förbundet tillsatt en grupp som ska titta på traktamentefrågan och regler kring boende. Något svar om när förändringar är att vänta kan man dock inte ge.

-Vi jobbar på det och är medvetna om att något måste hända, säger Jan-Eric Vestlund, ordförande i Byggnads Dalarna.

JOSEFIN MICHANEK

Mer läsning

Annons