Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slite kan bli knutpunkt för gasbygge

Annons

Slite på Gotland kan få ett av det stora gasprojektets logistikcentra. Också Karlskrona och Öxelösund finns med på Nord Streams lista över tänkbara hamnar. Samtal förs och svenskt intresse finns.

Det rysktyska bolaget undersöker nu var vid Östersjön man kan inrätta sina logistiska knutpunkter för transporter av rör och annan materiel till fartygen och plattformarna som ska lägga ner ledningen på botten. Enligt Nord Streams presstalesman Jens Müller är städer i de flesta av Östersjöns länder intressanta.

Oxelösund vill vara med i budgivningen.

I början av juni möter Gotlands kommun Nord Stream en andra gång för att diskutera ett eventuellt projekt i Slite på östkusten. Också där är intresset för det annars i Sverige mycket kontroversiella projektet påtagligt.

I Karlskrona sätter sig delar av kommunstyrelsen och tjänstemän ner i veckan för att diskutera hur de ska fortsätta kontakterna med Nordstream och vad de ska svara.

Att entusiasmen i Karlskrona verkar lite mer dämpad än i Oxelösund och på Gotland beror på att färjeutbyggnaden ska fortsätta och kommer att ta mark i anspråk.

Nord Stream behöver förutom logistikcentra också en eller två platser där ledningens rör ska gjutas in i betong. Där är det mer tveksamt om svenska orter kan komma i fråga. Hamndjup och lagringsmöjligheter verkar otillräckliga.

Nord Stream räknar med att fatta beslut om var gjutningen ska ske och var man vill bygga logistikcentra inom de närmaste månaderna. Först ska bolaget skriva kontrakt med det företag som får ansvaret för logistikdelen.

Enligt planerna ska den första av de dubbla ledningarna tas i bruk 2010. Men miljökonsekvensbeskrivningen och den efterföljande tillståndsgivningen från de berörda länderna kan göra den tidtabellen mycket pressad.

TT

Mer läsning

Annons