Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slavdrivare gripen i kinesisk härva

Annons

Heng Tinghan höll arbetare i skräck på ett tegelbruk i Hongtong. Nu är han gripen, anklagad för att ha hållit slavar.

Han ses som en av de värsta skurkarna i en skandal vars verkningar Peking nu försöker dämpa.

En av arbetarna på det beryktade bruket i Hongtong, en mentalt handikappad man i 50-årsåldern, slogs ihjäl med en spade när han inte orkade arbeta effektivt nog.

När Heng Tinghan greps bad han visserligen om ursäkt för att ha misshandlat arbetare, men tyckte inte att det var så allvarligt.

Wang Bingbing, ägaren till det bruk i provinsen Shanxi som Heng Tinghan skötte, arresterades redan i maj. Han är son till en lokal partisekreterare som sägs ha blundat för förhållandena.

Skandalen har minskat tilltron till Kommunistpartiets löfte om att skapa ett harmoniskt samhälle med bättre rättigheter för Kinas hundratals miljoner fattiga.

De kinesiska massmedierna rasar över skandalen, trots att de är statskontrollerade.

"När en lag undergrävs så mycket i tillämpningen att den blir en värdelös papperslapp, då är det nödvändigt att ompröva den", skrev Kinas Ungdomsdagblad.

Statlig tv har intervjuat utmärglade, brända och blåslagna arbetare. De har rapporterat att ägarna till tegelbruken drev dem som fängelser med hundar och misshandel av rymlingar som ertappades.

Slaveriliknande villkor har upptäckts inte bara i provinsen Shanxi, där Hongtong ligger, utan också i kolgruvor och verkstäder i grannprovinsen Henan.

Polis, som tidigare trots anhörigas vädjanden struntat i att ens inspektera arbetsplatserna, har nu genomfört en stor razzia i både Shanxi och Henan i centrala Kina. 568 slavar har fritagits, däribland minderåriga och psykiskt handikappade.

Polis har gripit 168 personer som skaffade fram arbetarna. Fem människosmugglande ligor har sprängts i Zhengzhou, huvudstad i Henan.

TT

Mer läsning

Annons