Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slarviga läkare ger superbakterier

Annons

Stammarna av motståndskraftiga superbakterier växer sig allt starkare i Sverige samtidigt som läkarna tappar respekt för antibiotika.

Bättre rutiner och ombyggda sjukhus kan vara en del av lösningen, men allmänheten måste också hjälpa till.

Förra året behandlades mer än var fjärde svensk med minst en antibiotikakur. Det är sannolikt betydligt fler än nödvändigt, och förra året ordinerade svenska läkare ungefär fyra procent mer antibiotika än året innan. Med tanke på att antibiotika ökar förekomsten av motståndskraftiga bakterier måste utvecklingen vändas.

Han tycker också att hans läkarkollegor måste bli betydligt bättre på att följa gällande behandlingsrekommendationer och att inte skriva ut bakteriedödande läkemedel i onödan eller i felaktiga doser. Fler än i dag borde också göra odlingar på sina patienter innan de tar till receptblocket. Om infektionen är orsakad av ett virus hjälper inte antibiotika, och kroppen kan mycket väl klara av också bakterieinfektioner på egen hand. Enligt nya riktlinjer ska till exempel urinvägsinfektion hos kvinnor till en början inte behandlas överhuvudtaget, eftersom tre av tio blir friska av sig själva inom en vecka.

Professor Otto Cars, ordförande i Strama, en strategigrupp för minskad antibiotikaresistens, är oroad över utvecklingen i Sverige, vars facit är allt fler fall av resistenta tarm- och sjukhussjukebakterier (ESBL och MRSA) de senaste åren. Bakterierna gör att infektioner blir svårare eller i vissa fall omöjliga att behandla och i värsta fall riskerar patienter att dö i förtid.

Han efterlyser klokare hantering av bakteriedödande läkemedel, bättre hygienrutiner inom sjukvården, snabbare testmetoder för att upptäcka fall av resistens men också mer drastiska förändringar:

TT

Mer läsning

Annons