Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slår ett slag för trummor

Annons

För sex år sedan köpte särboparet Stefan och Birgitta ett gemensamt sommarhus i Leksand. Ett sommarhus som de älskar över det mesta här i världen.

- Och vi ville komma lite närmare, säger Stefan. Så jag sålde det mesta av alla de instrument jag hade i en 200 kvadratmeter stor fabrikslokal i Stockholm till en lokal musikhandlare och skaffade en lägenhet i Falun.

Särboparet blev ett sambopar. Och båda trivs utmärkt i Falun.

- Men jag har en mycket mindre lokal för tillverkningen av instrument nu, säger Stefan. Och det blir lite svårt att livnära sig på enbart verkstaden - så nu har jag börjat köra taxi också.

Stefan är i stort sett uppväxt med Ramona musik. Visserligen hette det "Musikdepotén" i början, men när slagdängan "Ramona" var en landsplåga bytte företaget namn till Ramona.

Det var goda vänner till Stefans föräldrar som hade Ramona musik. Och Stefan började jobba på fabriken 1968.

- Jag var som barn i familjen, skrattar Stefan. De ville att jag skulle ta över så småningom, så jag fick aktier i present lite då och då.

På 80-talet tog Stefan över helt. Men då hade företaget specialiserat sig på slagverk och rythminstrument.

- Företaget gjorde specialiseringen i början på 70-talet, när rythmisk musik blev obligatorisk på både skolor och förskolor. Det var stora beställningar vi hade att leverera på den tiden.

Idag gör Stefan inte så mycket nytillverkning. Han är mest inriktad på reparationer. Han importerar skinn från Pakistan och till viss del Irland, och renoverar huvudsakligen marschtrummor till Carolinerorkestrar.

- Jag jobbar några timmar om dagen, säger Stefan. Men en del nya instrument blir det också. Bland annat gör jag en hel del Bodhrantrummor, som är ett irländskt folkinstrument. Men jag tror att 49 av 50 av dem används som shamantrummor.

Men livet är inte bara musik för Stefan. Det är en hel del sång också.

- Jag gillar att sjunga, säger han. Jag var med i flera körer i Stockholm, och fick resa en hel del med dem. Bland annat blev det flera resor till USA, där New York är min favorit.

Även här i Falun har han hunnit engagera sig. Han sjunger bas både i Falu Kammarkör och i Dalasinfoniettans kör.

LARS-ERIK MÅG

Mer läsning

Annons