Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släppakakorna hade strykande åtgång

Annons

Nygräddade släppakakor, enriskransar, honung, massor av hantverk från jultextilier till vackert stengods. Det var bara en bråkdel av utbudet när Ludvika hembygdsförening på söndagen höll julmarknad på Gammel- gården för 29:e året i rad.

Som vanligt var det massor av begivenheter som lockade i flera av byggnaderna på området och gensvaret från allmänhetens sida var som väntat stort även denna gång.

Folket strömmade till i stora skaror och i Ladans stora sal var det trångt men trivsamt hela tiden. Där träffade vi bland annat tidigare gårdsfogden Sven Åhl som alltid ställer upp och bakar släppakakor tillsammans med fru Anna och Marie Ryman.

- Om jag inte minns fel tror jag att vi började med den här julmarknaden redan 1978 så snart blir det till att fira 30-årsjubileum, sade han, lika gladlynt och positiv som alltid.

Trots att han avgått som fogde är han fortfarande hembygdsföreningen trogen och axlar dess-utom ansvaret som kassör i styrelsen.

Hans efterträdare Tina Lindbom bekräftade att det handlade om den 29:e marknaden.

- Det står att den är traditionell och det betyder verkligen det och intresset ökar hela tiden. Det blir fler och fler som kommer från år till år.

Många olika medverkande hade bokat bord och under eftermiddagens gång gjordes åtskilligt med affärer. Hantverkare och hemslöjdare saluförde sina specialiteter och här fanns verkligen möjligheter att klara av sina jul-klappsbestyr.

Vid hembygdsföreningens bord träffade vi bland andra Tore Johansson, känd för sina intressanta bygdehistoriska artiklar i Nya Ludvika Tidning. Han och kamraterna saluförde exemplar av de olika hembygdsskrifter som ges ut i Västerbergslagen.

Geologerna med Evald Persson i spetsen var representerade såväl i Ladan som ute i det för dagen öppna mineralmuseet. I huset Kristineberg handlade det om byggnadsvård under ledning av Tom Barth. Bland annat förekom visning av bergslagskaminer, vackert byggnadssmide och andra detaljer som hus- och stug-ägare kan använda om de vill skapa en trivsam miljö.

I Gästgivaregården visades delar av föreningens samlingar, bland annat gamla klädesplagg, skor och hattar från anno dazumal. Bland sevärdheterna fanns också en brudgumsväst från Hill-änget daterad till mitten av 1700-talet.

Ludvika scoutkår höll till utomhus med försäljning av nyhuggna julgranar och hos scout-erna kunde man även köpa sig en varm- eller grillad korv till en billig penning.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons