Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpp fram socialdemokratins förnyare

Annons

Socialdemokraterna i vårt län har en historia som starkt domineras av bruks- och gruvsamhällena liksom småbrukare och skogsarbetare. Partiet har under lång tid legat i stabila majoriteter i landsting och många kommuner.

Men under senare årtionden har s-dominansen sakta reducerats. Vad har hänt?

Dalarnas innevånare har naturligtvis påverkats av samhällsförändringar och dithörande värderingsförskjutningar, medan partiet inte i tillräcklig omfattning förändrats i takt med tiden.

Trots partiets ibland otidsenliga struktur och inre liv har paradoxalt nog flera företrädare varit bland de viktigaste konstruktörerna av viktiga utvecklingsprojekt för länet.

Stora delar av Dalarna har avfolkats liksom flera tidigare brukskommuner. Falun-Borlänge har hyggligt kunnat förhindra en större flykt från länet.

Nya näringar har skapats, högskola med mera. Detta innebär nya yrken som satt de klassiska politiska strukturerna i gungning. Man kan utgå från att utflyttningen fortsätter. Det skapar en ytterligare befolkningsmässig obalans, vilket kommer att påverka service, kommunikationer med mera.

I senaste valet kan man tydligt se hur kandidatröstning blir ett mer betydande inslag. Peter Hultqvist kryssas in som etta på riksdagslistan, uppenbarligen buren av att vara personligen vald. Leif Lindström (v) hade sånär hamnat i riksdagen genom personröster, trots att han inte hade någon ambition att bli riksdagsman. Lennart Sacredeus (kd) avancerade från en tredjeplats till kd:s enda mandat.

Lars-Erik Skoglund tog tre mandat i Borlänge. Jag vågar påstå att det i stort var s-röster som tillföll honom. Förtroendet för Skoglund var således stort trots att han kandiderade i eget parti utanför s. I Smedjebacken ökade s sin väljarandel. Man kan helt säkert tillskriva Leif Nilsson denna framgång.

Jag skulle kunna göra en bred uppräkning av kandidater från olika partier som genom personröster lyckats positionera sig på ett annat sätt än vad partierna hade tänkt sig.

Antalet blanka röster är också en varningsklocka. Det är väljare som signalerat någon form av utanförskap eller missnöje.

Socialdemokratin befinner sig i den uppenbara faran av att man i partiorganisationerna försöker tänka bort förändringen. Man skjuter fram personer som internt i partiet anses vara huvudföreträdare. Att många saknar kommunikationsförmåga lämnar man därhän.

Om partiet fortsätter leva ett eget liv, präglat av värderingar och verksamhetsformer som hör till historien så kommer borttynandet att förstärkas. I detta finns också en trend att de traditionella slår sig samman och tränger ut förnyarna.

Förnyelsens kraft går inte att stoppa och således är partiets överlevnad starkt förknippat med om förnyarna får utrymme i partiet eller tvingas gå andra vägar.

LARS-ERIC HAMMARQVIST

Mer läsning

Annons