Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släktforska ska bli lätt - via nätet

Annons

- Det räcker med att boka plats under våra öppettider. I studierummet på vårt datacafé finns den aktuella uppkopplingen till Genlines arkiv, berättar Karl- Arne Sandvik på Mora bibliotek.

Det är bara att slå sig ned framför datorskärmen. Sedan går det exempelvis snabbt att leta upp vad som skrevs i kyrkboken på 1700- och 1800-talen vid ett husförhör i en gård.

I husförhörslängderna fördes uppgifter in om in- och utflyttning, dop, giftermål och även vaccination. De personer som är inskrivna i husförhörslängderna var närvarande när anteckningar skrevs in. På ett effektivt sätt går det fort för en släktforskare att arbeta sig fram.

Karl-Arne Sandvik och ordföranden i den lokala släktforskningsföreningen, Jojje Lintrup, berättar att det var för tre år sedan som ett privat bolag, Genline, som började bygga upp ett bildarkiv med digataliserade bilder av de historiska svenska kyrkböckerna.

Släktforskningsföreningen, som har sina lokaler på bibliotekets övre plan, har haft tillgång till systemet under två år. En service till föreningens medlemmar, som i dagsläget uppgår till 250.

Nu får även allmänheten samma service.

- Vi har beställt två årsabonnemang, ett till vardera biblioteken i Mora och Sollerön, informerar Karl-Arne Sandvik.

Via hemsidan ges information om vilka län och församlingar samt vilken typ av bok som finns tillgänglig för släktforskning på Internet. Inom några år är målet att alla län och församlingar ska vara tillgängliga.

Enligt Jojje Lintrup finns vissa begränsningar. SVAR- Riksarkivets mikrofilmsavdelning har sagt nej till Genline om att föra in uppgifter efter 1890 i husförhörslängderna och efter 1860 i född och död böcker.

- Den som knappar in sig i det digitaliserade arkivet bör därför ha en personlig kunskap om sina egna generationer ned till 1800-talets slut för att kunna söka sig vidare bakåt i tiden, uppger Jojje Lintrup.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons