Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slagsmål i Turkiets parlament

Annons

Knytnävarna kom fram när parlamentsledamöter från Turkiets regeringsparti och oppositionen på måndagen skulle debattera de lagändringar som krävs för att landets president ska kunna väljas av folket direkt.

Bråket började sedan den oberoende ledamoten Ummet Kandogan anklagat president Ahmet Necdet Sezer för att hysa "hat" mot premiärminister Recep Tayyip Erdogan. Han viftade med en tidningsbild från en militärmanöver där Sezer och Erdogan satt sida vid sida, enligt uppgift utan att växla ett ord.

Oppositionspartiet CHP (Republikanska folkpartiet) protesterade och hävdade att presidenten hade skymfats. Snart utvecklades grälet till rena handgemänget med slag och sparkar mellan åtskilliga ledamöter från CHP och från det styrande AKP (Rättvise-och utvecklingspartiet), och debatten måste avbrytas.

Bakgrunden är att AKP misslyckades tidigare i två försök att få sin kandidat utsedd av parlamentet så som lagen nu kräver _ motståndet från den sekulära oppositionen var alltför starkt.

I stället har partiet fått parlamentet att snabbehandla kravet på folkligt direktval av presidenten. Den 7 maj antogs reformpaketet i en första omröstning.

I fredags skulle parlamentet ha röstat igen om ändringsförslagen, men president Sezer ingrep och stoppade proceduren. Sezer, som ofta har kommit på kant med parlamentet, hävdade att det inte fanns "någon berättigad eller godtagbar anledning" till att ändra systemet för hur Turkiets statschef utses. AKP svarade att partiet inte tänkte ge sig.

Enligt turkisk lag måste författningsändringar godkännas vid två omröstningar i parlamentet med minst 48 timmar mellan. Den avgörande andra röstningen om ändringsförslagen väntas på torsdag. Om de antas även då måste Sezer antingen godkänna dem eller låta dem gå till folkomröstning.

TT

Mer läsning

Annons