Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slagkraftig Schyman i Västerås

Annons

Schyman påpekade att Marx var ett barn av sin tid och att marxismen inte räcker som förklaringsmodell för orättvisorna mellan könen. En insikt som alltid varit självklar för liberala och socialdemokratiska jämlikhetskämpar. Dock - bättre sent än aldrig, Gudrun Schyman!

Schyman tecknade effektfullt kvinnokampen som en andra klasskamp och talade om ett universellt kvinnoförtryck. Hon har rätt i åtskilligt här.

Tilltaget att jämföra talibanernas groteska behandling av Afghanistans kvinnor med det könsförtryck som förekommer i Sverige antyder emellertid sviktande sinne för proportioner.

En annan debattör på vänsterkanten - Mia Pia Boëthius - använde samma enfaldiga demagogi i ett debattinlägg mot USA:s militära insats mot talibanregimen i Afghanistan.

Schyman manade till massiv kvinnorevolt mot mansväldet, vilket partitaktiskt sett sannolikt är ett bra grepp. Vänsterpartiet har på sistone förlorat sympatisörer tillbaka till sossarna varför ett drastiskt utspel var av nöden.

Samtidigt innebär detta att partiledaren utmanar gubbväldet i vänsterpartiet - inte minst Norrbottenskommunismen har genom tiderna präglats av starkt mansdominerad marxistisk traditionalism, som öppet motsatt sig att partiet betecknar sig som feministiskt.

Tecken tyder på att Gudrun Schyman börjat tröttna på partipolitiken och vill lämna den slitsamma partiledarrollen. Vilket skulle innebära ett stort avbräck för hennes i grunden rätt instabila parti.

Vi har sagt det förut - som ansvarskännande borgerlig tidning ser Falu Kuriren gärna att Gudrun Schyman ersätts på partiledarposten med någon ortodox marxistleninistisk bättre tråkmåns.

Kanske hennes kraftfulla kongresstal i själva verket var en tack- och avskedsföreställning inför hennes sista valrörelse?

Mer läsning

Annons