Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slaggstenstunneln visad för första gången på 100 år

Annons

- Av det ursprungliga så finns det kvar själva kraftverksbyggnaden men framför allt slaggstenstunneln. Nuvarande kraftverk är annars från slutet av 1920-talet, berättar Tommy Hjort vid Västerbergslagens Kraft som förbereder ombyggnaden och moderniseringen av kraftstationen som ska vara klar nästa år.

I går visades slaggstenstunneln upp för byggentreprenörer som ska förstärka tunneln med en betonginklädnad.

Stadsarkitekt Göran O Sundell passade på att studera det gamla industriminnet.

- Vackert! summerade han intrycket.

Trots att tunneln med stenar av grönskimrande bersslagskristall slipats av badsand från badet i Skuthamn, så är tunneln i mycket gott skick.

Tilloppstunneln är 325 meter lång och murad av slaggsten från hyttorna i trakten, från dammluckan i Väsman till svalltornet intill riksvägen.

Tommy Hjort berättar att när kraftverket byggdes så grävdes ett djupt dike som man murade upp tunneln i och sedan täckte över den. Över tunneln går både riksväg och länsväg och hantverket måste ha varit gott då tunneln stått pall i över hundra år.

Den nya förstärkta tunneln byggs för att stå pall i ytterligare 60 år.

- Nu har Anders Carle dokumenterat tilloppstunneln och fotograf Bengt Bäcklin har fotograferat den. Nu hoppas vi på anbud från en handfull firmor som ska förstärka tunneln med en betonginklädnad, den ska vara så tunn som möjligt, berättar Tommy Hjort.

För att kraftverket ska få maximalt med kraft så ställs höga krav på ytfinhet i betonginklädnaden, 1,5 millimeters avvikelse tillåts men inte mer.

Just nu är det gynnsamt att stänga tunneln då tillrinningen till Väsman är mycket låg. Det betyder att all vattenkraft finns kvar i sjön. När byggföretagen väl sätter igång med bygget av det nya kraftverket kommer Ludvikaforsen att brusa från i början av nästa år fram tills i september.

Västerbergslagens Krafts nya kraftaggregat ska installeras i den gamla kraftverksbyggnaden i tegel med en tydlig känsla av tidigt 1900-tal och national- romantik.

När den ombyggda stationen är i drift en riktigt kall vinterdag kommer den att kunna försörja behovet i cirka 320 moderna eluppvärmda villor.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons