Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slå vakt om den kristna värdegrunden

Annons

Under sextiotalet stod många av de så kallade fyrtiotalisterna på barrikaderna. De ropade död åt allt vad de tidigare generationerna byggt upp av värdegrund.

En grund som hade byggts upp, sakta men säkert under tusen år av kristendom, revs under några få decennier.

Äktenskap och kärnfamilj, mänskliga rättigheter och det fria ordet, är alla kristna värden i upplösningstillstånd. Men den största fadäsen var nog ändå att de tog bort Gud ifrån människans medvetande.

I dag klandras de yngre generationerna för att de missbrukar droger och begår våldsbrott. De äldre bör dock ha i minnet att de varit med och skapat ett "värdelöst" samhälle. Kyrkan stod för tystnaden, samtidigt som vänsterflummarna stod ensamma på barrikaderna.

Jag har full förståelse för att det fanns misstro och besvikelse hos fyrtiotalisterna, emot den så kallade kristendom de kände till.

Stora delar av kyrkans historia är mörk. Den får stå som ett varnande exempel på vad som kan åstadkommas genom ett kontrollerandesystem, vilket saknar amnestin. Sann karismatisk kristendom skapar fria människor som fattar egna beslut.

Väckelsekristendomens män och kvinnor, under 1800-talets mitt fram till Levi Petrus dagar, var med och lade grunden för vår tids demokrati. Det var en demokrati med lagstadgad ordning och mänsklig självständighet på en och samma gång.

Låt oss alla arbeta på att bevara dessa värden.

JIMMY LJUNGDAHL

Mer läsning

Annons