Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyltningen rätas upp

Annons

-Initiativet kommer från turistnäringen i Sälen som vill att det ska vara ordning på skyltandet och att alla som har skyltar ska omfattas av samma regler, säger Hans-Göran Larsson, teknisk chef vid Malungs kommun.

Den mer eller mindre vildvuxna floran av reklamskyltar längs den hårt trafikerade riksvägen upp mot Sälenfjällen, Nordens mest besökta vintersportområde, diskuterades i våras då Vägverkets generaldirektör var på besök i Malungs kommun och Sälenfjällen.

-Då kom man överens om att ta tag i det här och gemensamt driva ett pilotfall för att se hur man kan komma tillrätta med problemen och tillämpa den lagstiftning som finns. Det är ju dels en trafiksäkerhetsfråga och dels en fråga om hur det ska se ut uppöver dalgången, säger Larsson.

I en första omgång har man koncentrerat granskningen till sträckan från Lima till rondellen vid Lindvallen i Sälenfjällen, cirka tre mil av riksväg 71. Ett 80-tal skyltar har fotograferats och ska nu granskas närmare.

-Skyltningen omfattas av flera olika regler. Inom vägområdet, det vill säga själva vägen med diken och slänter, är det Vägverkets regler som gäller och där kan Vägverket helt sonika plocka bort skyltar som inte är tillåtna. Bortanför vägområdet krävs tillstånd från länsstyrelsen, i vissa fall även byggnadslov, för att sätta upp reklamskyltar. Tillståndsgivningen är tämligen restriktiv. Vidare gäller olika regler för skyltar på byggnader där den aktuella verksamheten bedrivs och väggar där det inte finns någon rörelse, säger Hans-Göran Larsson.

Av de 80-talet skyltarna längs den inspekterade sträckan är det ett stort antal som är olagliga. Vägverket har redan börjat plocka bort en del och kommunen har ett 20-tal fall som man ska driva.

För olagliga skyltar kan det bli påföljd i form av vitesföreläggande eller böter.

-Eftersom det här är ett pilotprojekt kommer vi att driva på frågan för att ganska snabbt komma till resultat. De flesta är överens om att det måste bli bättre ordning på skyltandet längs vägarna, säger Hans-Göran Larsson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons