Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyldig staten 51 miljoner kronor

Annons

Den skattematch Ulf Hellbacken gått sedan slutet av 1980-talet med domstolar, skattemyndighet och kronofogde har enligt honom själv förstört hans hälsa.

-Jag är allvarligt sjuk och kan dö när som helst men jag har aldrig ångrat mig, snarare har det stärkt mig att jag gjorde rätt som flyttade från Sverige, säger Hellbacken i den första stora intervju den 61-årige Persbo-sonen ställt upp på sedan han 1987 emigrerade till Belgien.

Ulf Hellbacken, belgisk medborgare sedan 2004, anser att han är jagad av myndigheterna i sitt gamla hemland och att han aldrig skulle ha krävts på de 17 miljoner i skatt för en skogsaffär, som nu växt till 51 miljoner.

Han säger sig vara utsatt för både justitiemord och förföljelse.

-Jag anklagas för att medvetet hålla mig undan men jag kan ju inte komma till Sverige förrän kronofogden tar mig. Jag betraktas som en brottsling och kan inte röra mig fritt i mitt gamla hemland.

Hellbacken hävdar att han inte är skyldig den svenska staten någonting.

-De skatter jag betalade i Sverige som egen företagare är mer än vad många svenskar kommer upp till under ett helt liv.

-När jag sålde skogen var jag skriven i Belgien.

Hellbacken säger att de gamla vännerna från Ludvikaåren vänt honom ryggen och sina tre barn och sju barnbarn träffar han numera utomlands.

-Jag har inte varit i Sverige sedan 2003.

Några egna tillgångar säger han sig inte ha utan uppger att han lever på sin fru Lise.

Men detaljer kring henne vill han inte lämna ut:

-Nej, det vore fel mot henne. Hon har absolut ingenting med skatteprocessen att göra.

Ulf Hellbacken och hans fru bor i en lägenhet i centrala Bryssel.

De nästan 25 miljoner Hellbacken fick för försäljningen av skogsfastigheter i Norrvik 1989 påstår han är förbrukade, bland annat på aktieaffärer och dyr juristhjälp.

-Jag tappade mina sista tillgångar när börsen havererade för sex år sedan, alltså långt innan det att regeringsrätten kom med sin dom och innan jag hade en skatteskuld till svenska staten.

Du kanske förstår att det finns de som tvivlar på att du gjort slut på alla dina tillgångar, i synnerhet som du fick nästan 25 miljoner kronor för skogen du sålde i Norrvik?

-Det är faktiskt så. Jag drogs med i köphysterin när dataföretagen växte upp som svampar ur jorden. Jag köpte aktier i företag som inte existerade, jag bara drogs med till det rasade. Jag ville hela tiden vinna tillbaka det jag förlorat. Det var som att drabbas av speldjävulen. Den amerikanska Nasdaq-börsen blev till ett svart hål.

Hellbacken berättar om att belgiska myndigheter efter begäran av den svenska kronofogden vid två tillfällen brutit sig in i hans lägenhet för att leta efter utmätningsbara tillgångar.

-Men möblerna var inte värda så mycket, så dom fick jag behålla.

-Det är osannolikt att jag vid min ålder och dåliga hälsa skulle kunna få ett välbetalt jobb här i Bryssel och tjäna mina egna pengar.

-Om så vore fick jag ändå ingenting kvar. De svenska myndigheterna kan begära införsel i min lön genom ett handräckningsavtal med Belgien. Och så kan det teoretiskt fortsätta i tio år till. Du kanske förstår att jag mår dåligt, säger Hellbacken.

Har du skattat i Belgien för pengarna du tjänade på skogsaffären i Norrvik?

- Nej, det är ju helt och hållet en process mellan mig och de svenska skattemyndigheterna och förresten finns det ingen ingen reavinstskatt i Belgien.

Senaste gången Hellbacken besökte Sverige var 2003.

-Det var förfärligt. Jag och min fru hade åkt till Ludvika för att vara med när ett av mina barnbarn döptes. Jag höll två av mina andra barnbarn i var sin hand när fyra tjänstemän från kronofogden plötsligt dök upp utanför kyrkan. De var väldigt aggressiva mot mig och hotade med att kyrkan var omringad av polis.

Det blev både förhör och visitation på polishuset i Ludvika.

I ett kuvert i innerfickan på sin rock hade Hellbacken ett kuvert med 32000 kronor, som kronofogden lade beslag på. De pengarna hävdar Ulf Hellbacken med bestämdhet tillhörde hans fru.

-Det var så totalt förnedrande att vi åkte hem direkt efteråt och sedan dess har jag inte satt min fot i Sverige.

-Hur sjutton ska jag kunna åka dit igen? Kronofogden är ju på mig direkt.

När han åker utanför Belgien använder Hellbacken sitt belgiska pass.

-Jag vet faktiskt inte om jag fortfarande är svensk medborgare.

Ulf Hellbacken är uppvuxen i ett socialdemokratiskt hem och hans farfar var riksdagsman för partiet.

Men han blev mer och mer avigt inställd till socialdemokratin, som han tyckte kom att präglas av karriärister och egoister.

Och det var av det socialdemokratiskt styrda Ludvika han fick nog i början av 1987.

-Genom mitt företag Dröverka AB höll jag under ett helt års tid på att försöka köpa 300 rivningshotade lägenheter av Ludvikahem. Det var mycket nära en affär när jag helt plötsligt bara fick nej. Ludvikahem hade kommit på att man skulle behålla lägenheterna. Då bestämde jag mig för att lämna Ludvika och flytta utomlands.

-En affärskontakt i Stockholm behövde hjälp med att sköta ett fastighetsbestånd i Bryssel och det tyckte jag lät intressant.

I november 1987 blev Belgien Ulf Hellbackens nya hemland.

-Jag har aldrig ångrat mig trots att jag blivit fattig. Här sätter man individen i centrum och inte staten. Belgarna är toleranta och accepterar dom stora grupper invandrare från Afrika som finns här, bland annat muslimer.

Han har lärt sig prata franska flytande, klarar även tyska och kan läsa flamländska.

Hellbacken säger att han inte tänker flytta tillbaka till Sverige:

-Det är ett fantastiskt land med fantastisk natur men det har gått överstyr. Svenskarna har fastnat i ett bidragstänkande som är emot min syn på att individen ska klara sig själv. Nej, jag blir kvar i Belgien, jag stortrivs här.

Och om skatteaffären säger han:

-Det blev skit i maskineriet från början till slut.

Förstår du om många ser dig som en skattesmitare?

-Moraliskt kanske det är så men det var inte mitt mål när jag flyttade, jag ville emigrera från Sverige och fick ett jobb i Bryssel.

Hellbacken sålde skogsfastigheterna efter att ha bott i Bryssel i ett och ett halvt år.

-Jag hamnade i en process mot svenska myndigheter som fortfarande pågår efter 18 år och hela tiden växer skulden. Enligt en av regeringsrättens domare hade jag bara otur som blev fälld i sista instans. Jag fick ju rätt i kammarrätten och jag vet andra svenskar som gjort samma sak och klarat sig helt.

-Jag hade lika gärna kunnat vinna, nu förlorade jag. Men en sak är klar, den här processen har helt tagit musten ur mig och håller på att bli min död.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons