Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyfall skadar tomter

Annons

Vid Stadsberget, nära Folkets park, finns tre hus som ligger nedanför Österbyvägen. Ett åskväder för några dagar sedan med kraftigt regn gjorde att stora mängder vatten rann längs vägen.

- Det gick väldigt snabbt, inom loppet av tio minuter rann massvis med vatten över vägkanten, gröpte ur tomten och förde med sig en massa sand, säger Johan Granlund.

Han flyttade in i huset i vintras, men grannen Edmar Bergqvist som bott i sitt hus sedan mitten av 80-talet berättar att liknande händelser inträffar ett par gånger om året.

- När det kommer en rejäl skur trycker vattnet på från de stora ytorna uppe vid Folkets park. Avloppet här utanför hinner inte med.

Även hos honom har vattnet spolat bort delar av tomten, vilket leder till problem.

- Jag måste hämta ett par skottkärrelaster med grus och annat, för att fylla i hålen i marken så att jag kan köra ut bilen. Kommunen måste kunna leda av vattnet innan det kommer ned hit.

Johan Granlund som hjälpte till att skotta undan en massa grus från sin andra grannes garageuppfart är bekymrad.

- Skadorna som uppstått nu skulle jag kunna fixa, men det som oroar mig är vad som kommer att hända om kommunen inte gör något åt problemet.

Han har betalat omkring tio tusen kronor för att anlägga en grusparkering som nu ansätts än mer varje gång det regnar.

- Jag pratade med en markanläggningsfirma och de sa att om jag fyller med grus kan det spolas bort lika lätt igen. Det är klart att det behöver göras något åt det här, fixa vägkanten eller bygga ett avlopp högre upp känns som en simpel lösning.

Per Torsell, chef på tekniska avdelningen på kommunen har redan varit i kontakt med de drabbade.

- Jag har varit ute och tittat och tagit bilder på skadorna. De boendes försäkringsbolag får ta kontakt med vårt försäkringsbolag för att lösa skadeersättningen.

Enligt honom är vägkanten korrekt byggd men klarade inte att stå emot skyfallet som tros ha gett 30 millimeter nederbörd på 15 minuter.

- Kanten lutar åt rätt håll men höll inte för det stora vattenflödet. Vad gäller att bygga en ny avloppsbrunn får våra gatutekniker ta ställning till det när de kommer tillbaka från semestern.

JOHAN SEGER

Mer läsning

Annons