Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsombud stoppade vägbygge i sex timmar

Annons

Det var i måndags som tiotalet anställda på det aktuella vägbygget skickades hem. Bakgrunden var att vägverket gett entreprenören NCC i uppdrag att använda återvänningsmassa från gammal beläggning, som ligger lagrad i Gåsvarv och i Särna.

I Gåsvarv har lagret funnits under tre år.

Enligt Seko:s regionala huvudskyddsombud, Stig Edvinsson, är maxgränsen tre år för att kunna återvinna de lagren.

Ett mobilt asfaltsverk fanns på måndagen i Gåsvarv, för att börja återvinna lagret, då Sekos ombud påpekade att återanvänd beläggning ska vara kall då den läggs ut.

- Är nybeläggningen halv-varm frigörs ämnen som kan vara hälsofarliga, säger Stig Edvinsson.

På grund av oklarheten om värmen, stoppade ombudet arbetet på måndagen. Under sex timmar stod verksamheten stilla. Förutom att tre anställda på asfaltsverket och sju arbetare på vägbeläggningen skickades hem, blev flera lastbilsfordon stående.

Efter sex timmar hävde Arbetsmiljöverket det av Seko utfärdade stoppet, då verket ansåg att det inte förelåg någon hälsofara för personalen.

Under tisdagen var arbetet igång i normal omfattning. NCC och Arbetsmiljöverket kommer under arbetets gång att utföra mätningar av röken.

Lagret i Gåsvarv räcker i två veckor till beläggningen på träckan. Därefter ska ett lager i Särna återanvändas under två veckor.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons