Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsjakt får ske för att förebygga skada

/

– Nu är det upp till länsstyrelserna att våga ta beslut, om det ska bli någon skillnad i vargfrågan, säger riksdagsmannen Ulf Berg (M) efter regeringens beslut om ett förtydligande i jaktförordningen i fråga om förebyggande skyddsjakt.
Dessutom delegeras besluten tydligare till berörda länsstyrelser.

Annons

– Om det inte finns någon annan lämplig lösning på problemet, och det inte försvårar gynnsamt bestånd hos arten, då får skyddsjakt bedrivas, säger Ulf Berg (M), riksdagsledamot från Dalarna.

– Skyddsjakt får även bedrivas för att förhindra allvarlig skada, särskilt på gröda, boskap, skog, fiske, vatten eller annan egendom, säger Ulf Berg (M)

I sista hand är det Naturvårdsverket som ger tillstånd till skyddsjakt. Beslutet kan delegeras till de länsstyrelser som uppfyller kraven i jaktförordningen (just nu Värmland, Jämtland, Dalarna, Gävleborg, Västmanland, Örebro och Västra Götaland). Naturvårdsverket anger i sitt beslut hur många djur som omfattas av länsstyrelsens delegation. Länsstyrelserna måste sedan i det enskilda fallet pröva om det föreligger förutsättningar för skyddsjakt.

Enligt Ulf Berg innebär regeringsbeslutet även ett förtydligande när det gäller att Naturvårdsverket och länsstyrelserna ska kunna besluta om skyddsjakt utan ansökan.

- Liksom möjligheten att besluta om jakt innan de allvarliga skadorna har uppstått, säger Ulf Berg (M).

LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson tycker att det är bra att myndigheterna nu får besluta om skyddsjakt på eget initiativ.

– Och framför allt att det får ske för att förebygga skada, det vill säga att beslut kan tas innan skada skett, säger Helena Jonsson.

– Om vi förstår andemeningen är det tänkt att det vid beslut om skyddsjakt även ska kunna tas hänsyn till olägenheter som täta rovdjursstammar orsakar. Då har regeringen tagit ett steg längre än Naturvårdsverkets förslag, och det är i så fall bra, fortsätter hon.

Mer läsning

Annons