Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skulle använda 1283 liter öl för eget bruk...

Annons

Den förklaringen köpte dock inte myndigheten utan hela partiet beslagtogs samtidigt som paret delgavs misstanke om smuggling.

Mannen, 62 år och kvinnan 42 år, greps och anhölls senare av åklagare. Efter förhör försattes paret ånyo på fri fot dagen efter händelsen.

Det hela inträffade den 26 januari i fjol när paret anlände med färjan till Helsingborg. De två hade inköpt sitt parti i Tyskland.

Efter anhållandet beslagtogs hela partiet av tullen och ärendet överlämnades till åklagaren.

Kammaråklagare Ulf Edsfors, Falun, överlämnade sin stämningsansökan till Falu tingsrätt under onsdagen.

Han hävdar att paret gemensamt och i samförstånd underlåtit att anmäla 1283,04 liter starköl och 21 liter starksprit till tullbehandling och därmed uppsåtligen brutit mot särskilt föreskrivet förbud mot eller villkor för införseln.

I klartext handlar åtalet om smuggling. Nu finns det ett EU-direktiv som talar om fri införsel mellan länder inom EU. De som tar med mer än gällande kvot kan då hävda införsel för eget bruk. Bland annat i samband med olika familjära tillställningar.

- Det nu aktuella paret hävdar i förhör att det handlade om privat bruk. Öl är en färskvara och även om man skulle dricka en del skulle det vara i stort ett omöjligt att dricka denna kvantitet innan datummärkningen skulle gå ut, anser Ulf Edsfors.

- Jag hävdar att det rör sig om smuggling och därför har jag nu beslutat att åtala.

Edsfors kommer nu att få försvararen, advokat Björn Henriques, Ludvika, som motpart i huvudförhandlingen.

I bevisningen mot de åtalade finns bland annat beslagsprotokoll samt kvitton för inköp.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons