Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SKTF: Det kokar i Stadshuset

Annons

Tjänstemannafacket har under senare tid satt rejält fokus på lönefrågan och driver nu på hårt för att få upp lönenivåerna bland medlemmarna. Missnöjet är utbrett - och många reagerar också på att lönen för kommunalrådet Nils Perssons sekreterare höjts med 38 procent - 8 300 kronor i månaden, på ett bräde. Detta i samband med att det blev skifte på kommunalrådsposten.

Höjningen motiveras bland annat med utökade arbetsuppgifter. Nils Perssons agerande i frågan ifrågasätts:

-Folk tycker att "jag är också värdefull" och undrar varför det går för vissa men inte för andra, säger Bengt-Olov Olsson som fått en hel del frågor om den kraftiga lönehöjningen.

Facket har i det här fallet inte förhandlat:

-Det är alltid möjligt för enskilda att träffa överenskommelser med sin arbetsgivare. Som privatperson kan man tycka att det är klantigt att höja lönen så mycket i ett enda snäpp. Om man tyckt att lönen var fel kunde man ha gjort en plan för hur man ska rätta till det.

Han säger att höjningar i den här storleksordningen enbart brukar förekomma när man exempelvis byter arbetsuppgifter. Bengt-Olov Olsson menar att kommunen inte följer reglerna, och han förstår att medlemmar reagerar:

- Ministerstyre, man följer inte regler utan fixar till det på en höft. Vi vill att det ska sättas löner på ett systematiskt sätt, säger han om det här aktuella fallet.

-Vi har fritidsgårdsföreståndare som tjänar uselt, så lovar politikerna nya fritidsgårdar. Man ska först ta ansvar för det man har.

Häromdagen träffade han personalen på beställarkansliet, för att diskutera löner. En av de bidragande orsakerna till mötet var den 38-procentiga löne- höjningen. Men det finns mer att diskutera.

- Många har gått i väggen på grund av överansträngning och tung arbetsbörda. Det är viktigt att diskutera en rimlig och bra arbetsmiljö, säger Bengt-Olov Olsson.

Som nyligen också träffat Nils Persson, kommunalråd och ordförande i personalutskottet.

- Det pågår ett arbete där man jobbar med riktlinjer. Man förstår att lönerna släpar efter och att metoderna inte är de modernaste, säger Bengt-Olov Olsson som har vissa förhoppningar om att få gehör för kraven.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons