Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrotbilar värda guld

/

Annons

Det handlar om mellan 20 och 30 annonser varje vecka och flera av dem är till samma köpare. Budskapet är att de köper bilar som är skrotfärdiga eller i mycket dåligt skick. Priset varierar mellan 500 kronor och 1000 kronor.

Ett krav som finns i alla annonser är att det ska finnas ett registreringsbevis på bilen och det ska ägaren skriva på vid affären.

Köpare tar sedan bilen vidare till en auktoriserat bilskrot och lämnar in bilen för skrotning. Där får köparen betalt för bilen och det varierar lite mellan skrotarna. Men på Grangärde bildemontering har de betalat 1800 kronor under några månader och innan det 1500 kronor.

I stort sett ingen av dem som annonserar om att de köper bilar har ett telefonnummer som är registrerat. På förfrågan om de driver företag får tidningen ett luddigt svar om att det går genom någon annan, de vill heller inte berätta vad de heter.

Skattemyndigheten har börjat intressera sig för den här typen av affärer, efter att de fått frågor om saken från tidningen.

- Vi har inte tittat direkt på de som nu är aktuella, men de verkar uppenbarligen handla om näringsverksamhet, säger Günter Björklund, regionchef på skatteverket i Falun.

Enligt honom är det bästa sättet att kolla upp den här typen av verksamhet är att göra som amerikanska finansdepartementet gjorde när de satte fast Al Capone. De bevisade helt enkelt att Al Capone gjort av med mer pengar än vad han uppgivit att han tjänat.

- Vi har använt oss av den metoden när det gäller människor som importerar bilar och säljer vidare, berättar Günter Björklund.

Marknaden för den här typen av affärer minskar från 1 juni, då skrotningspremien på 1500 kronor försvinner. Och under en period ersätts med ett annat system där bilar av årsmodell 1988 eller äldre som skrotas ersätts med 4000 kronor. Problemet är att pengarna i skrotningspremiefonden är nästan slut och det som finns kvar skulle räcka till cirka 40000 bilar. Men nu under de sista dagarna av det gamla systemet har det kommit in så mycket bilar att fondens kassa krympt så mycket att den nu bara räcker till cirka 20000 skrotbilar.

Mer läsning

Annons