Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrotbil irriterade i Håksberg

Annons

Det säger en upprörd kvinna i Håksberg. Hon är irriterad på myndigheterna men framför allt på ägaren av den Volvo 745 av 1986 års modell som en stor del av året stått uppställd på cykelvägen strax före Uppfartsvägen.

Kvinnan har tagit reda på att bilen ägs av en Falubo och att bilen haft 28 ägare.

-Och nu är bilen belagd med körförbud, berättar hon.

NLT ringer Vägverket som bekräftar uppgifterna. Bilen ägs av en 28-årig Falubo som den 6 januari i år köpte den av en 37-årig Borlängebo.

-Bilen skulle ha varit på ombesiktning senast den 6 februari men då denna besiktning inte gjorts har bilen belagts med körförbud. Dessutom gäller brukandeförbud eftersom bilskatten inte är betald. Den skulle ha betalats senast den 31 januari, uppger en tjänsteman vid Vägverket.

Boende i Håksberg kräver att bilen flyttas från cykelvägen. Kommunen gör det inte med motiveringen att Vägverket har ansvaret för riksvägen och polisen gör det inte då bilen på sin nuvarande plats inte anses utgöra någon trafikfara.

Och Vägverket? Jo, de är informerade och kommer att se till att bilen flyttas.

-Det skulle ha skett i helgen och varför det inte blev gjort då vet jag inte, säger Krister Vikström, driftledare vid Vägverket i Falun.

Vägverket anlitar bilskrotningsfirmor som kör undan fordon som det i Håksberg till någon uppställningsplats.

Och på tisdagen transporterades bilen bort.

-När vi får kännedom om något fordon som ingen verkar bry sig om så väntar vi minst en vecka, 14 dagar innan vi fraktar bort det. Sedan behåller vi bilen i tre månader och under tiden skickar vi ett rekommenderat brev till ägaren så vederbörande får möjlighet att hämta fordonet, berättar Vikström.

Flertalet överblivna bilar är i stort sett bara värda skrotpremien på 1 200 kronor och de pengarna tar Vägverket hand om i de fall ägaren inte hör av sig.

Så vitt Vikström känner till har det ännu inte hänt att Vägverket tagit hand om någon bil som betingat ett värde på åtminstone några tiotusental kronor.

Men om det inträffar skulle Vägverket sälja bilen till högstbjudande.

Hur många skrotbilar får ni ta hand om varje år?

- Ungefär 50-60 stycken här i Dalarna, svarar Krister Vikström.

NLT har förgäves sökt bilens ägare.

På hans bostadsadress i Falun svarar en kvinna i telefonen. Hon uppger att mannen har arbete i södra Sverige och inte går att nå via telefon.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons