Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skrota tanken på en superstat!

Annons

Nu har två av grundarländerna till EU med kraftig majoritet förkastat förslaget till en superstat. Jag är fullständigt övertygad om att fick vi ha folkomröstning även i Sverige skulle svenskarna med förkrossande majoritet avslå hela tanken.

En annan sak är att en så stor fråga som att uppgå i en ny superstat och överlåta ännu mera makt, måste ju vara en grundlagsfråga! Detta måste innebära att den ska beslutas av två på varandra följande riksdagar med val däremellan!

Även om man nu skulle börja förhandla om ett nytt förslag till grundlag för superstaten kommer det att bli ett rungande nej från de länder där regeringarna har mod att låta befolkningen rösta om detta.

Nej, innebyggarna i Europa vill att EU ska vara en sammanslutning med fria stater som samarbetar i olika frågor.

Vad regeringschefer och EU-kommissionen sysslat med det senaste året är egentligen lappri utan mandat från sina befolkningar. All den energi som nedlagts och kommer att läggas ner på denna fråga borde i stället satsas på att få ner arbetslösheten.

Eftersom hela EU:s konstitution är byggd på liberala värderingar är detta naturligtvis bara en from förhoppning. Tyvärr. Men jag är säker på att om EU satsade hårt på att reducera våra 18 miljoner arbetslösa avsevärt skulle EU kunna få en folklig acceptens.

GEORG JAKOBSSON, LUDVIKA

Mer läsning

Annons