Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriftligt avtal om nytt avtal

Annons

Anklagelser från arbetsgruppen om att Slotts lax skulle ha fört såväl Leksands kommun som flera domstolar bakom ljuset genom att inte presentera vissa fakta, är inget som advokat Lefverström vill kommentera.

- Kommentarer är helt absurt. Att tro att det skulle gå att manipulera och vilseleda högsta domstolen är befängt. Det skulle vara både olämpligt och korkat att ens försöka!

Däremot framhåller Lennart Lefverström vad han och Slotts lax AB menar är bindande bevis för att Leksands kommun måste teckna ett nytt arrendeavtal som tillåter utökad fiskproduktion i Österdalälven.

- Läs innantill! I avtalet står att kommunen skall teckna ett nytt avtal. Skall är juridikens skarpaste skrivning och kan inte tolkas på något annat sätt än att det blir ett nytt avtal. Annars hade man gjort en annan skrivning från början.

Formuleringen som Lennart Lefverström menar är bindande står att läsa under paragraf 8 i det nyttjandeavtal som undertecknades den 14 september 2003.

Där står att läsa: "Nyttjanderättsavtalet avser befintlig verksamhet i nuvarande omfattning. När och om tillstånd till utökning av verksamheten erhålls upphör detta avtal och nytt avtal skall träffas mellan parterna."

- Observera att det är kommunen som formulerat avtalet, inte någon från Slotts lax. Oavsett vad politikerna säger nästa vecka finns ett avtal och väljer kommunen att bryta ett ingånget avtal tar man en fet risk, fortsätter Lefverström.

Han poängterar dock att både han och företaget har full förståelse för Leksandsbornas oro för att miljön ska påverkas.

- Kritikerna är hyggligt och bra folk som vi har haft bra dialog med, men det finns ingen anledning till oro efter alla instanser som prövat ärendet.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons