Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriande behov av elevbostäder i Älvdalen

Annons

Elevantalet växer med rasande fart på Älvdalens utbildningscentrum. Ökningen för skolans gymnasieutbildningarär 45 procent sedan 2002. Samtidigt har Älvdalen en skriande brist på bostäder.

Nu slår skolans internatföreståndare, Eva Jonsson, larm om situationen i ett brev till kommunalrådet Herbert Halvarsson.

- Vi har många, både gymnasie-elever och vuxenstuderande, som har behov av boende i Älvdalen.

Det är ungefär 30 elever som behöver bostäder i Älvdalens kyrkby. Dessutom tillkommer tiotalet äldre ungdomar som studerar på KY-utbildningar.

Enligt Eva Jonsson har skolan temporärt löst bostadsproblemen genom att hyra bostäder i Wäsa Stugby under de senaste två åren. Det är fina och möblerade bostäder.

- Lösningen är dock ohållbar i längden, anser Eva Jonsson.

Hon uppger till exempel att Dalatrafik endast trafikerar Wäsa stugby morgon och kväll. Skolans fritidsledare får hålla med extra turer på kvällar och helger för att eleverna ska kunna utnyttja trivsel- och kvällsaktiviteter på skolan. Dessutom får skolan skicka ut städpersonal till stugbyn.

På skolan finns ett elevhem. Dess 112 platser räcker inte till för alla elever. Därtill är 13 elever inhysta i Zanderska Ica-huset.

- Den privata hyresmarknaden är mättad. När jag träffar föräldrar till blivande elever, säger de att möjliheterna att skaffa boende är avgörande för ansökan till Älvdalens Utbildningscentrum.

Eva Jonsson hoppas att kommunen kan hjälpa till med bostadsfrågan.

Anatlet utbildningar på skolan har ökat kraftigt. Utöver det tidigare utbudet med två KY-utbildningar i skogsteknik och naturturism, så tillkommer två nya. På den kommunala sidan startar KY-industrimontör med inriktning på ledarskap och inom landstinget KY-fjällsäkerhet.

Dessutom har en rad gymnasieprogram påbörjats de senaste åren. De två färskaste tillskotten är transport inom naturbruksprogrammet samt samhällsprogrammet.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons