Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräpigt värre vid rastplatserna

Annons

Lägerplatserna skulle skapa ordning och trivsel, men tycks nu bli allt mer nedskräpade. Samtidigt som allt fler turister, tack vare de nya skyltarna vid vägarna, besöker lägerplatserna.

Under flera år har kommunen förberett beslutet som skulle ha fattats i fullmäktige i juni. I Älvdalens socken hade ett flertal lägerplatser ställts i ordning med strandnära läge längs Österdalälven som lockar allt fler fiskare från hela landet.

Numrerade platser för husvagnar, nya slogbodar, ved till de nygjorda slogbodarna, utedass av modernare sort, allt var i ordning tills turistsäsongen skulle börja.

Meningen var att skötseln av de nya lägerplatserna skulle arrenderas ut och arrendatorn skulle ta ut en avgift om 60 kronor per natt av dem som ville använda de fina lägerplatserna. Skyltar sattes upp längs riksvägen och de gamla, ofta mycket dåliga, infarterna grusades och gjordes farbara.

Det enda som fattades var att fullmäktige beslutade om ett campingförbud som skulle gälla på alla sträckor längs älven, förutom vid de iordningställda lägerplatserna.

Det blev inte riktigt som planerat. Fullmäktige kunde inte enas om ett beslut och ärendet återremitterades och återkommer för beslut i höst, då både fiskare och andra turister har lämnat Älvdalen.

MT följde med Sune Estenbeg, som håller i projektet med lägerplatserna i Älvdalens kommun, på en rundtur till några av platserna.

Vid flera av dem ligger nu ölburkar, plastpåsar och annat skräp slängt runt om i naturen. I Karlsarvet hade turisterna använt torrdasset som sopnedkast och nedanför Brunnsberg hade någon lämnat kvar både engångsgrill och solstol. Kanske delvis beroende på att några soptunnor inte finns utplacerade på lägerplatserna. På Lokarakan hade en slogbod ockuperats som bostad. Här hängde både kläder och svamp på tork och inne i slogboden fanns personliga tillhörigheter som gjorde att andra turister inte kunde utnyttja slogboden. I närheten låg också bärlådor och plastsäckar med sopor på marken.

Flera av de skyltar som markerar de olika husvagnsplatserna hade också försvunnit vid några av lägerplatserna.

- Förr har kommunen haft sommarjobbare som skött städningen vid de här platserna, men det hade vi inte i år, säger Sune Estenberg och visar på nedskräpningen.

I Brunnsberg träffade vi på tre fiskare som tyckes vara överens om att just friheten att kunna tälta efter älven och fiska där man trivs, är det som lockat dem till Älvdalen.

- Nu får kommunen se till att det blir städat vid lägerplatserna. Hade fullmäktige tagit beslutet som planerat, då hade entrepenören skött städning och underhåll vid lägerplatserna och vi hade sluppit den utgiften, säger Sune Estenberg.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons